Θα ήταν ιδανικό για μια γυναίκα να γνωρίζει ακριβώς πότε θα εμφανιστεί η περίοδός της κάθε μήνα. Έτσι, θα ήταν πάντα προετοιμασμένη και εξοπλισμένη με τα κατάλληλα… εφόδια, ενώ θα μπορούσε να προγραμματίσει ξέγνοιαστη τις καλοκαιρινές της διακοπές.
Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό το τέλειο σενάριο. Κατά μέσο όρο, ο κύκλος της περιόδου διαρκεί 28 ημέρες, όμως η διάρκειά του κυμαίνεται σε γενικές γραμμές από 24 έως 31 ημέρες.
Δείτε 8 παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο ή τα συμπτώματα της περιόδου.
1. Η γυμναστική
Η συχνή και έντονη σωματική άσκηση καταπονεί το σώμα. Το αποτέλεσμα είναι ο εγκέφαλος να παίρνει “εντολή” να σταματήσει να παράγει αναπαραγωγικές ορμόνες. Επειδή η γυναίκα δεν μπορεί να φροντίσει ένα έμβρυο όταν το σώμα της είναι κουρασμένο, διαταράσσεται η φυσιολογική παραγωγή των ορμονών της γονιμότητας. Περίπου το 50% των γυναικών που γυμνάζονται τακτικά παρατηρούν αστάθεια στον κύκλο τους.
2. Το υπερβολικό βάρος
Η συσσώρευση λιποκυττάρων στο σώμα οδηγεί σε αύξηση των οιστρογόνων. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ωοθήκη να απελευθερώσει το ωάριο. Παράλληλα, παρατηρείται διόγκωση του ενδομήτριου τοιχώματος. Έτσι, οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες μπορεί να έχουν πιο σπάνια περίοδο, με μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση των συμπτωμάτων.
3. Το πολύ χαμηλό βάρος
Το σώμα αντιδρά με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο όταν δεν παράγονται αρκετά οιστρογόνα, τα οποία είναι απαραίτητα για να έρθει η περίοδος. Αρκετές λιποβαρείς κοπέλες παρατηρούν σημαντική καθυστέρηση στην περίοδό τους, ιδιαίτερα εάν έχουν χάσει πολύ βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα.
4. Η φαρμακευτική αγωγή
Φάρμακα που επηρεάζουν την ορμονική λειτουργία, όπως αυτά που χορηγούνται στην περίπτωση διαταραχών του θυρεοειδούς, μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο της περιόδου. Έτσι, μπορεί να έρθει νωρίτερα ή αργότερα από το αναμενόμενο.
5. Τα εντομοκτόνα και τα παρασιτοκτόνα
Οι χημικές ουσίες σε αυτά τα προϊόντα “μιμούνται” τη λειτουργία των ορμονών. Η συχνή έκθεση σε εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα μπορεί να μπλοκάρει την απελευθέρωση συγκεκριμένων ορμονών, με αποτέλεσμα το ενδοκρινικό σύστημα να μη λειτουργεί ομαλά. Στην περίπτωση αυτή, παρατηρείται μεγαλύτερη διάρκεια του κύκλου ή αμηνόρροια (όταν η περίοδος δεν έρχεται καθόλου).
6. Το στρες
Όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει αυξημένο στρες, το σώμα της αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι σε θέση να φέρει ένα παιδί στον κόσμο. Ένας σταθερός κύκλος έχει ακριβώς αυτό το σκοπό, γι’ αυτό και το στρες είναι αντιπαραγωγικό.
7. Η ηλικία
Συνήθως η διάρκεια του κύκλου μεγαλώνει όσο η γυναίκα πλησιάζει την εμμηνόπαυση, λόγω των διακυμάνσεων που παρατηρούνται στα επίπεδα των ορμονών. Μπορεί, όμως, η γυναίκα να παρατηρήσει αρχικά ότι ο κύκλος της έχει γίνει πιο σύντομος και σταδιακά να αρχίζει να μεγαλώνει. Όσο τα ωάρια στις ωοθήκες λιγοστεύουν, η περίοδος θα γίνεται όλο και πιο σπάνια.
8. Η κακή ποιότητα ύπνου
Έχει παρατηρηθεί πως οι γυναίκες που έχουν άστατα ωράρια, όπως οι νοσηλεύτριες και οι αεροσυνοδοί, είναι πιο πιθανό να έχουν ακανόνιστο κύκλο. Εάν το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού έχει απορυθμιστεί, επηρεάζεται αυτομάτως και η ορμονική λειτουργία.