Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τρεις συγκεντρώσεις – Επτά τραυματίες
Σποραδικές συγκρούσεις ξέσπασαν στην Αίγυπτο μεταξύ αστυνομικών και υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, που κινητοποιήθηκαν με αφορμή την πρώτη επέτειο από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεών τους στο Κάιρο.
Στις 14 Αυγούστου 2013, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την ανατροπή του κ. Μόρσι από τον τότε αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και νυν πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, οι δυνάμεις ασφαλείας αιματοκύλισαν δύο καθιστικές διαμαρτυρίες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις πλατείες Ραμπάα Αλ Ανταουίγια και Νάχντα του Καΐρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 700 άνθρωποι μέσα σε λίγες ώρες.
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε την Τρίτη τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία ότι διέπραξε «μαζική δολοφονία» που «πιθανότατα παραπέμπει σε έγκλημα κατά την ανθρωπότητας» και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και σε βάρος του προέδρου κ. Σίσι.
Η Αδελφότητα και άλλοι υποστηρικτές του κ. Μόρσι οργάνωσαν διαδηλώσεις για να τιμήσουν την επέτειο, όμως οι κινητοποιήσεις τους δεν ήταν τόσο πολυάνθρωπες και δυναμικές όσο στο παρελθόν.
Οι δυνάμεις ασφαλείας πάντως έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τρεις συγκεντρώσεις στην Αλεξάνδρεια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά άνθρωποι.
Την ίδια τύχη είχε και μια συγκέντρωση στην Κερντάσα, στα προάστια του Καΐρου, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μικρής έκτασης των διαδηλωτών με την αστυνομία.
Παρόμοιες συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στο προάστιο Ματαρίγια και στη Σαρκίγια, στο Δέλτα του Νείλου.
Τουλάχιστον 19 άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα, στο περιθώριο των διαδηλώσεων.
Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από αγνώστους στα νότια του Καΐρου, όμως δεν έχει διευκρινιστεί εάν το επεισόδιο αυτό συνδέεται με κάποιον τρόπο με τις κινητοποιήσεις για την επέτειο.
Κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Σίσι είχε δεσμευτεί ότι «θα εξαλείψει» τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η οργάνωση χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ το πολιτικό σκέλος της, Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, διαλύθηκε νωρίτερα τον Αύγουστο, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
Πηγή: protothema.gr