Αντιδρούν στην εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ομπρέλας
Περισσότεροι από δέκα διαδηλωτές τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία σε δύο πόλεις γύρω από την περιοχή εγκατάστασης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, στη Νότια Κορέα σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μερικοί από τους τραυματίες φέρουν κατάγματα, σύμφωνα με τον Κιμ Γιονγκ-κιανγκ που είναι μεταξύ των διοργανωτών της διαδήλωσης. Περισσότεροι από 200 κάτοικοι που αντιδρούν στην εγκατάσταση του THAAD στην περιοχή τους πραγματοποίησαν ολονύχτια διαδήλωση, ενώ θα παραμείνουν στην περιοχή που έχει επιλεγεί για την ανάπτυξή του. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ενώ υπάρχει χρόνος μέχρι το πυραυλικό σύστημα να τεθεί σε λειτουργία. Θα αγωνιστούμε μέχρι τα διάφορα υποσυστήματα του THAAD να μεταφερθούν από την περιοχή εγκατάστασής του, ενώ θα ζητήσουμε από τη νέα κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να επανεξετάσει τα σχέδια της», δήλωσε τηλεφωνικά ο Κιμ στο Reuters.
Ένας αξιωματικός της αστυνομίας από την πόλη Σεοντζού, σε περιοχή της οποία θα εγκατασταθεί το THAAD, δήλωσε ότι η αστυνομία έχει απομακρυνθεί από το χώρο που έχει επιλεγεί για την ανάπτυξη του συστήματος, ενώ δήλωσε άγνοια για τους τραυματίες.
Η Ουάσιγκτον και η Πιονγιάνγκ έχουν κατά τις προηγούμενες εβδομάδες κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, ενώ λιμάνι της Νότιας Κορέας επισκέπτεται πυρηνοκίνητο αμερικανικό υποβρύχιο, αλλά και αμερικανική ναυτική αρμάδα αναμένεται να αγκυροβολήσει στα ανοιχτά της Νότιας Κορέας.
Στο μεταξύ, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε χθες μεγάλης κλίμακας άσκηση πυροβολικού με πραγματικά πυρά για την 85η επέτειο από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Το σενάριο της άσκησης υλοποιήθηκε στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, αφού πραγματοποίησαν βολές 300 πυροβόλα μακρού βεληνεκούς. Η άσκηση αυτή είχε ως αντικειμενικό σκοπό την αποστολή ενός πρακτικά πολεμικού επιθετικού μηνύματος στη Νότια Κορέα και κυρίως στη Σεούλ, καθώς η νοτιοκορεατική πρωτεύουσα βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς των πυροβόλων της Πιονγιάνγκ.
Από την άλλη μεριά, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Michigan μεταφέρει 150 πυραύλους «Τομαχόκ» κι έχει “δέσει” σε νοτιοκορεατικό λιμάνι. Δυνατότητα διεξαγωγής αεροπορικών βομβαρδισμών έχει και η ναυτική νηοπομπή υπό το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson που κατευθύνεται στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου με τη συμμετοχή και δύο ιαπωνικών αντιτορπιλικών, κλιμακώνοντας την ένταση της πολεμικής ατμόσφαιρας.
Οι τελευταίες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων, αλλά και οι πυρηνικές δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα, προκάλεσαν ανησυχία στη Σεούλ που επιτάχυνε τις διαβουλεύσεις της με την Ουάσιγκτον για την ταχεία ανάπτυξη του THAAD. Έτσι, τμήματα του συστήματος μεταφέρονται από τις ΗΠΑ στην περιοχή που έχει επιλεγεί για την ανάπτυξή του στο νοτιοκορεατικό έδαφος. Ωστόσο, η εγκατάσταση του αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση να διατυπώνει δεύτερες σκέψεις.
Αντίθετη με την εγκατάσταση του συστήματος είναι και η Κίνα, καθώς το Πεκίνο προσδίδει χαρακτήρα απειλής, στο ραντάρ του THAAD, που θα σαρώνει περιοχές εντός των κινεζικών συνόρων κι έτσι η Νότια Κορέα, αλλά και οι ΗΠΑ, θα έχουν τακτική εικόνα για τις μετακινήσεις κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων, εντός της κινεζικής επικράτειας. Η επίσπευση της εγκατάστασης του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος εκτιμάται ότι θα κάνει το Πεκίνο περισσότερο δισταχτικό στην ανάληψη προληπτικής διπλωματικής δράσης έναντι της Βόρειας Κορέας.