Η λαμπερή επιδερμίδα είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ομορφιάς και αυτοπεποίθησης για άντρες και κυρίως για γυναίκες.
Στην αγορά υπάρχουν δεκάδες προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε την επιδερμίδα σας, αλλά ο πιο σημαντικός, ίσως, καθαρισμός δεν γίνεται εξωτερικά, αλλά εσωτερικά.
Τα πάντα ξεκινούν από την διατροφή σας και αυτές οι 7 τροφές θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε εκ βάθους την επιδερμίδα σας:
Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος
Προσφέρουν στον οργανισμό σας βιοτίνη, ένα τύπο βιταμίνης Β που, εκτός των άλλων, παράγει λιπαρά οξέα και μεταβολίζει τα αμινοξέα, τα οποία είναι τα «οικοδομικά υλικά» της πρωτεΐνης. Η έλλειψη σε βιοτίνη μπορεί να προκαλέσει φολίδες στο δέρμα.
Σπόροι Κία (Chia)
Τα Ω3 λιπαρά οξέα βοηθούν τα κύτταρα να διατηρήσουν την επιδερμίδα ενυδατωμένη. Οι σπόροι αυτοί, καθώς και τα καρύδια, είναι πλούσιες πηγές Ω3 λιπαρών οξέων και είναι ιδανικά ακόμα και αν είστε χορτοφάγοι. Αν δεν είστε, αντίστοιχες πηγές είναι τα ψάρια και το κρέας του βίσονα.
Γλυκοπατάτες
Είναι γεμάτες βιταμίνη Α, όπως τα καρότα και το σπανάκι, και έχει αποδειχτεί ότι ενισχύουν το χρώμα της επιδερμίδας.
Αμύγδαλα
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε που βοηθάει πολύ την επιδερμίδα. Σίγουρα δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε το πολύτιμο αντηλιακό σας με αυτά, αλλά, μεταξύ άλλων, η βιταμίνη Ε βοηθάει ακόμα και στην προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Ηλιόσποροι
Όπως και τα αμύγδαλα, είναι μια πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης Ε.
Σύνθετοι υδατάνθρακες
Οι επεξεργασμένες τροφές και το λευκό αλεύρι μπορούν να αυξήσουν την φλεγμονή και να προκαλέσουν έξαρση της ακμής στο δέρμα. Αντικαταστήστε τα ζυμαρικά και το λευκό ρύζι με προϊόντα που έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη όπως το κριθάρι, την κινόα, τα φασόλια, και το καστανό ή άγριο ρύζι.
Χυμός πορτοκαλιού
Εκτός του ότι θα σας κρατήσει ενυδατωμένους, ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος -και όχι μόνο- από τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό σας. Η βιταμίνη C επίσης βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου, η οποία είναι η βασική δομική πρωτεΐνη του οργανισμού.
Πηγή: onmed.gr