Η κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του εντέρου
Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα μπισκότα, τα γλυκά, τα ανθρακούχα ποτά, τα λουκάνικα, οι στιγμιαίες σούπες και τα νουντλς, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου στους άνδρες.
Αμερικανοί ακαδημαϊκοί εξέτασαν δεδομένα από τρεις μακροχρόνιες μελέτες υγείας που αφορούσαν περισσότερους από 46.000 άνδρες και σχεδόν 160.000 γυναίκες.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 24 έως 28 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντοπίστηκαν 3.216 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου.
Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη, αξιολόγησαν τη διατροφή μέσω ερωτηματολογίων για τα τρόφιμα, τα οποία συμπληρώνονταν από τους συμμετέχοντες κάθε τέσσερα χρόνια.
Οι άνδρες που έτρωγαν τα περισσότερα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου από εκείνους που έτρωγαν τη χαμηλότερη ποσότητα. Δεν βρέθηκε ανάλογη σχέση για τις γυναίκες.
Όταν όμως οι ερευνητές εξέτασαν υποομάδες εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων είχαν 17% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε σύγκριση με εκείνες που ανήκαν στην ομάδα χαμηλότερης κατανάλωσης.