Στα διπλωματικά γραφεία και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ μιλάνε για κυρώσεις που μπορεί να πονέσουν την Τουρκία και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς και διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης το οποίο είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα για μία τουρκική οικονομία που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα.
Επίσης, συζητείται η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης που περιλαμβάνει και συμφωνίες για δασμούς κλπ καθώς και ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.
Παράλληλα, άλλο ένα μέτρο που μπαίνει στο τραπέζι αφορά στο θέμα της διακοπής πώλησης όπλων – ανταλλακτικών απ’ όλα τα κράτη – μέλη προς την Τουρκία. Μένει ωστόσο να δούμε τις τελικές αποφάσεις σε επίπεδο ηγετών.
Ποιες χώρες υποστήριξαν την Ελλάδα για την Αγία Σοφία
Σειρά χωρών στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις τουρκικές προκλήσεις, τόνισαν διπλωματικές πηγές.
Όπως επισημαίνεται, «επιδιώχθηκε από ελληνικής πλευράς και επιτεύχθηκε ισχυρή καταδίκη στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας» έναντι μιας πιο ήπιας ρητορικής που αρχικά είχε επιλεγεί.
Ειδικότερα, «μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, ενώ η Αυστρία ζήτησε ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Αναφορικά με τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα, «πρόκειται για τομεακά μέτρα. Ο προσδιορισμός για τους τομείς θα συζητηθεί κι εν τω μεταξύ θα συνεχιστούν οι επαφές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ως προς αυτό το θέμα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Με νέες κυρώσεις απειλεί την Άγκυρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά επισήμανε τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας μετά το πέρας του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ένωσης.
«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της» δήλωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, εξερχόμενος του Συμβουλίου.