Τα επίπεδα υδραργύρου στους κιτρινόπτερους τόνους του Ειρηνικού αυξάνονται με ρυθμό 3,8 τοις εκατό το χρόνο, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η οποία υποστηρίζει πως υπεύθυνη για αυτό το φαινόμενο είναι η άνοδος των επιπέδων της τοξικής ουσίας στην ατμόσφαιρα.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν και ανέλυσαν ξανά δεδομένα από το 1971 έως το 2008 από τρεις διαφορετικές έρευνες, και ανακάλυψαν πως ένας τόνος περίπου 75 κιλών είχε κατά μέσο όρο συγκέντρωση υδραργύρου 0,4 μέρη στο εκατομμύριο το 1998, ενώ το 2008 η συγκέντρωση ανέβηκε στα 0,6 μέρη στο εκατομμύριο.
Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 230 τόνους βάρους 21 έως 75 κιλών, 111 από το 1971, 105 από το 1998 και 14 από το 2008.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε πως η αύξηση των επιπέδων υδραργύρου βρίσκεται σε αντιστοιχία με την άνοδο της ρύπανσης υδραργύρου από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως η καύση του λιγνίτη στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε ορυχεία.
Ο υδράργυρος είναι ένα τοξικό μέταλλο το οποίο μπορεί να φτάσει υψηλές συγκεντρώσεις στα ψάρια, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων που καταναλώνουν μεγάλα, αρπακτικά ψάρια όπως ο ξιφίας και ο τόνος. Στον ανοιχτό ωκεανό, η κύρια πηγή υδραργύρου είναι η ατμοσφαιρική εναπόθεση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
«Τα επίπεδα του υδραργύρου αυξάνονται παγκοσμίως στα νερά των ωκεανών.
Χρειάζονται πιο αυστηρές πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών υδραργύρου στην ατμόσφαιρα. Αν διατηρηθούν οι σημερινοί ρυθμοί απόθεσης, τότε ο υδράργυρος στα νερά του Βόρειου Ειρηνικού θα διπλασιαστεί έως το 2050», δήλωσε ο Πωλ Ντρέβνικ, επικεφαλής της μελέτης.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr