H Άλμα και ο Άλτο. Ο λόγος για δύο νεαρά αδέρφια από τη Θεσσαλονίκη, που είναι αθλητές… αξιώσεων.
Στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IPO FCI στο Μάλμο της Σουηδίας, ο Άλτο εξασφάλισε -στην παρθενική συμμετοχή του- την καλύτερη κατάταξη, που έχει ποτέ πετύχει στους συγκεκριμένους αγώνες αθλητής υπό τη σημαία της Ελλάδας, ενώ και η Άλμα, παρότι τραυματισμένη, κατάφερε να «τερματίσει» 69η μεταξύ περίπου 130 διαγωνιζόμενων από όλον τον κόσμο.
Μόνο που τα δύο αδέρφια δεν αγωνίστηκαν σε «παραδοσιακά» αθλήματα όπως η σφυροβολία, ο ακοντισμός ή το άλμα επί κοντώ αλλά σε ένα πολύ ιδιαίτερο τρίαθλο: ιχνηλασία, υπακοή, προστασία.
Πρόκειται για δύο από τους τετράποδους αθλητές της… Εθνικής Ελλάδας, που τον περασμένο Σεπτέμβριο εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο IPO FCI World Championship στη Σουηδία.
Με την ευκαιρία του Φεστιβάλ Κατοικίδιων (Pet Festival), στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της «Zootechnia», το Αθηναϊκό Πρακτορείο μίλησε με τους προπονητές των δύο βελγικών ποιμενικών (μαλινουά).
Ο 23χρονος Μάρκος Πελιτάρης, προπονητής του Άλτο, σπουδάζει στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ωστόσο, το επάγγελμα τού εκπαιδευτή σκύλων είναι αυτό που από ό,τι φαίνεται τελικά θα τον κερδίσει, όπως λέει.
«Στη Σουηδία, ο Άλτο εξασφάλισε τη 16η θέση μεταξύ περίπου 130 σκυλιών, νομίζω την καλύτερη που έχει πάρει ποτέ ένα σκυλί από την Ελλάδα.
Βέβαια, για να πετύχει αυτή τη διάκριση χρειάστηκε πολύς κόπος, πολλή προπόνηση και ομαδική δουλειά. Χρειάστηκε να προπονηθεί τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα» εξηγεί ο Μάρκος.
Η 27χρονη Ιόλη Γεωργούλη, προπονήτρια της Άλμα, που ανέκαθεν αγαπούσε τα σκυλιά, αλλά από το 2010 ασχολείται και επαγγελματικά μαζί τους ως εκπαιδεύτρια, εξηγεί ότι οι αθλητές στους αγώνες της IPO διαγωνίζονται σε τρία αθλήματα:
ιχνηλασία (χρειάζεται να ακολουθήσουν ίχνη και να εντοπίσουν αντικείμενα), υπακοή (περνούν -π.χ.- δοκιμασίες ακρίβειας, ταχύτητας, αφοσίωσης) και προστασίας (εντοπίζουν, π.χ., κρυμμένα άτομα με «κακές» προθέσεις και ειδοποιούν γαβγίζοντας).
«Την Άλμα άρχισα να την εκπαιδεύω από μωρό, έχουμε προσωπικό δέσιμο και αυτό πιστεύω ότι είναι βασικό σε αγώνες» λέει η Ιόλη.
Πηγή