Την αδιάλλακτη στάση της κρατάει η Γερμανία απέναντι στις αλλαγές που θέλει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, καλώντας ουσιαστικά τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Αυτό αποκαλύπτει γερμανικό έγγραφο που δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα το Reuters ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του EuroWorking Group που θα πραγματοποιηθεί αύριο.
Σε αυτό η καγκελαρία επιμένει στην τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί και επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής προκειμένου να επανακτήσει η χώρα μας την εμπιστοσύνη των αγορών.
«Το Eurogroup χρειάζεται μια καθαρή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, απαραίτητων για να διατηρηθεί το πρόγραμμα εντός τροχιάς», αναφέρεται στο έγγραφο.
Το Βερολίνο απαιτεί επίσης να παραμείνει ως έχει η τρόικα και ζητά από την Αθήνα να δεσμευτεί ότι θα αποπληρώσει τα χρέη της έναντι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του EFSF, καθώς και τα διακρατικά δάνεια από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα υπό το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχτεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα, να κλείσει το κενό στον προϋπολογισμό 2015, αλλά και να τηρήσει τη συμφωνία για μείωση της απασχόλησης κατά 150.000 θέσεις, να εφαρμόσει τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει ως έχει τον κατώτατο μισθό και να διευρύνει την «αποκέντρωση» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Το Βερολίνο ζητεί να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις αερολιμένων, επιχειρήσεων ενέργειας και ακινήτων και να υποστηριχθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις με στόχο να εξασφαλιστούν έσοδα 2,2 δισ. ευρώ το 2015.
«Στην βάση των παραπάνω παραμέτρων, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την συνεργασία μας με την Ελλάδα για να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει και μπορούν να γίνουν περισσότερα –σε διμερή βάση καθώς και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου,» αναφέρεται στο έγγραφο.
Όπως σχολιάζει το Reuters, οι γερμανικές θέσεις δείχνουν να μην συνυπολογίζουν την πολιτική αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα, τις ευρύτερες συνομιλίες στην ευρωζώνη για το ζήτημα.
Πηγή