Η πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο αποτέλεσε τη… θρυαλλίδα για μια σειρά άρθρων στον τουρκικό Τύπου γύρω από την πολιτική που επιθυμεί να ακολουθήσει στα ευαίσθητα θέματα της Κύπρου και του Αιγαίου.
Μόνο που η «Σαμπάχ» το τράβηξε λίγο παραπάνω και με άρθρο που υπογράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Cemil Ertem κάνει λόγο για «μιλιταριστική Ελλάδα που είναι η κύρια αιτία της κρίσης». Εν προκειμένω γράφει πως δεν ήταν τυχαία η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, καθώς δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που δίνουν στην Κύπρο. Αίφνης, λίγο μετά την επίσκεψη Τσίπρα στο «μαρτυρικό» νησί, ο Ντερβίς Ερόγλου του ψευδοκράτους έστειλε μήνυμα προς τον Έλλη πρωθυπουργό ότι πρέπει να αποδεχθεί την ύπαρξη της τουρκικής κοινότητας και ότι δεν πρέπει να συνδιαλλαχτεί μόνο με τη νότια Κύπρο, αλλά και με τη βόρεια. Και σημειώνει ο δημοσιογράφος: «Οι ισχυρισμοί του Τσίπρα για το Barbaros αποδεικνύει πως τα κόμματα στην Ελλάδα, δεξιά ή αριστερά, δεν αλλάζουν στάση ως προς την Κύπρο όταν έρθουν στην εξουσία. Έτσι και τώρα η αυτοαποκαλούμενη διεθνής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τις ίδιες εθνικιστικές πολιτικές για την Κύπρο και μένει να φανεί αν σταδιακά θα ξυπνήσουμε και οι φασιστικές πολιτικές για το νησί».
Ο δημοσιογράφος σημειώνει με κακεντρέχεια πως αν ο Τσίπρας ακολουθήσει συγκρουσιακή πορεία, ξεκινώντας από την Κύπρο, τότε θα υποκύψει ανοιχτά στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Τρόικα και δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει καμία από τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά στον ελληνικό λαό. Εάν το ζήτημα της Κύπρου μείνει άλυτο, τότε η Ελλάδα θα θέσει σε κίνδυνο τις διελεύσεις που πραγματοποιούνται μέσω Τουρκίας στους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, η ελληνική οικονομία θα μείνει εντελώς στο έλεος της γερμανοκεντρικής τρόικας. Ο Τσίπρας και οι «φίλοι» του θα πρέπει να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο δύο τρόπους να πάει μπροστά: Πρώτον, μπορεί να γυρίσει στην πανελλαδική εθνικιστική πορεία που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ, έστω και αν αυτή η πορεία θα δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα με ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δημιούργησε και στο ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, μπορεί να αναπτύξει ένα νέο οικονομικό μοντέλο, αντιλαμβανόμενος τις εθνικιστικές παγίδες και να ξεφύγει από τα νύχια της τρόικας. Ο τελευταίος είναι ο τρόπος να αποκρουστεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική γραμμή και επιβεβαιωθούν νέες και μόνιμες σχέσεις με την Τουρκία και την εξεύρεση λύσης στην Κύπρο», γράφει ο Ertem.
Στη συνέχεια, πάντως, προβαίνει σε διάφορα ατοπήματα γράφοντας για τον Ανδρέα Παπανδρέου που το 1974 μιλούσε για έξοδο από την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ, κάτι που δεν συνέβη όταν ανέβηκε στην εξουσία. Γράφει, όμως, ότι το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε μια μεγαλοιδεατική πολιτική, μια πολιτική γραμμή που εμπεριείχε εθνικιστικά και φασιστικά στοιχεία και ερανιζόταν εικόνες από την παλιά Μεγάλη Ιδέα της «Μεγάλης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας». Αυτό οδήγησε αναφέρει σε ποικίλες εντάσεις στην περιοχή του Αιγαίου, σε αύξηση των εξοπλισμών, ενώ η Ευρώπη σύρθηκε σε ένα φασιστικό τέλμα, η Μεγάλη Ιδέα κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με τον ναζισμό (!).
Στη συνέχεια αναφέρει μια σειρά από περιστατικά και «εμπλοκές» που συνέβησαν στην περιοχή του Αιγαίου από το 1931 μέχρι και το επεισόδιο στα Ίμια, που τα αποδίδει με ανιστόρητο τρόπο στην ελληνική επιθετικότητα. Για να καταλήξει: «Όλα αυτά προκάλεσαν το θέμα της Κύπρου που παραμένει άλυτο και ανάγκασε την Ελλάδα να οπλιστεί σε υπέρμετρο βαθμό σε σχέση με αυτό που μπορούσε να αντέξει η οικονομία της. Η Ελλάδα είναι η κύρια αιτία της σημερινής κρίσης. Ο Τσίπρας δεν έχει άλλη επιλογή από την ειρήνη και τον διεθνισμό. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται τη φιλία της Τουρκίας».