Η κληρονομικότητα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή είναι μερικοί μόνο από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.
Μια νέα γερμανική μελέτη καταδεικνύει, όμως, πως ένας ακόμη παράγοντας που δεν είχε υποπέσει μέχρι τώρα στην αντίληψη των επιστημόνων αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης της μεταβολικής διαταραχής.
Ερευνητές από το ερευνητικό κέντρο Helmholtz Zentrum München διαπίστωσαν ότι το εργασιακό στρες αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έως και κατά 45%.
Περισσότερα από 5.000 άτομα ηλικίας 29 έως 66 ετών συμμετείχαν στη νέα μελέτη. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό διαβήτη στο ξεκίνημα της περιόδου μελέτης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για 12,7 έτη και χορήγησαν ειδικά ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση του εργασιακού στρες.
Η εργασιακή καταπόνηση αφορούσε στις αυξημένες απαιτήσεις του επαγγέλματος σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχου και ικανότητας λήψης αποφάσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα επαγγελμάτων που ταίριαζαν σε αυτήν την περιγραφή ήταν η εξυπηρέτηση πελατών σε επιχειρήσεις εστίασης, η βιομηχανία ρουχισμού και η τηλεφωνική εξυπηρέτηση.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι 291 από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Όσοι αντιμετώπιζαν τα υψηλότερα επίπεδα εργασιακού στρες φάνηκε να αντιμετωπίζουν κατά 45% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν το σύνδρομο.