Η εκλογή έχει κριθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχθεί πρώτο κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του -λίγες μετά το κλείσιμο της κάλπης- έχει για ακροατήριο ένα πλήθος κόσμου που κουνάει σημαίες. Υποστηρικτές του από όλη την Ευρώπη μαζεύτηκαν στην Αθήνα για να γιορτάσουν την επιτυχία του με την ελπίδα πως κάτι θα αλλάξει σε όλη την ήπειρο.
Ο αρθρογράφος του BBC Γκάμπριελ Γκέιτχαουζ βρέθηκε στην Αθήνα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ωστόσο λίγες ημέρες μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας προσπαθεί να σκεφτεί «διεθνιστικά» διερωτώμενος αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανό να διαλύσει την Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε και να δώσει το παράδειγμα και σε άλλα αριστερά κόμματα.
Η ευφορία με την ανησυχία εναλλάσσονται στο συγκεντρωμένο κόσμο. Παλιοί φίλοι είναι αγκαλιασμένοι και φιλιούνται. Παρέες από τα παλιά ξαναβρίσκονται τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τα ηνία του κράτους. Ο δημοσιογράφος ρωτάει την Πόπη Κοτσιανδή, που έχει έρθει με τον γιο της να ακούσει τον Τσίπρα, τι περιμένει να συμβεί και εκείνη του απαντάει με μια δόση αβεβαιότητας: «Είναι η αρχή μιας νέας εποχής». Πιο δίπλα ένας φίλος της, ο Γιάννης, λέει με τη σειρά του: «Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές στο άμεσο μέλλον».
Ο δημοσιογράφος με τη σειρά του αναρωτιέται: Πού είναι οι φανατικοί και οι μαχητικοί Μαρξιστές; Γιατί αυτοί οι ευγενικοί και επαγγελματίες της μεσαίας τάξης περιμένουν από τον Τσίπρα να σαρώσει το τοπίο σχηματίζοντας την πρώτη ριζοσπαστική, αριστερή κυβέρνηση της ΕΕ; Αυτοί οι άνθρωποι μοιάζουν με μια ηλικιωμένη γυναίκα που είδε ο δημοσιογράφος να αναζητεί κάτι να φάει από τα παραπεταμένα λαχανικά σε μια λαϊκή. Είναι οι άνθρωποι σε μια ευνομούμενη κοινωνία θα θεωρούνταν η μεσαία τάξη.
«Πίσω στο 2001 όταν ο κεντρώος Τόνι Μπλερ έκανε λόγο για κλονισμένο καλειδοσκόπιο με τα κομμάτια να ρέουν. Τότε μιλούσε λίγες ημέρες μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και η ευρωπαϊκή συναίνεση βρίσκεται στα σπασμένα πεζοδρόμια της Αθήνας», γράφει ο Γκέιτχαουζ και στη συνέχεια ανακαλεί μια συζήτηση που είχε με έναν Έλληνα δημοσιογράφο. «Οι μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από την Τρόικα ήταν επώδυνες, αλλά ήταν ένα αναγκαίο βήμα για να αποτινάξει η χώρα από πάνω της τη διαφθορά. Θα νομίζεις πως είναι δεξιός, ωστόσο, ειλικρινά, είμαι πολύ κεντρώος και αγαπάω τον Μαρξ», του είπε ο Έλληνας δημοσιογράφος.
Για τον δημοσιογράφο προκαλεί έκπληξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέλεξε για κυβερνητικό εταίρο του τους κομμουνιστές -που θα μπορούσαν να είναι οι φυσικοί του σύμμαχοι- να συμφώνησε με τους ΑΝΕΛ με τους οποίους το μοναδικό κοινό σημείο τους είναι η πολιτική κατά της λιτότητας.
Ωστόσο, η κυβερνητική συνεργασία ήταν η μικρότερη ανησυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να κινηθεί άμεσα για μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους και ουδείς γνωρίζει πού θα καταλήξουν. Στην ουσία το κόμμα που αποτελείται από ριζοσπαστικές, αριστερές δυνάμεις διοικεί μια χώρα που χρωστάει 280 δισ. ευρώ σε ινστιτούτα που είναι προσηλωμένα στην ελεύθερη οικονομία και το «πιστεύω» τους είναι η λιτότητα. Για να βγουν και οι δύο πλευρές άθικτες από τη διαπραγμάτευση θα χρειαστεί να κάνουν συμβιβασμούς. Αν δεν γίνει αυτό ένας από τους δύο θα σπάσει και η ΕΕ θα μπορούσε να είναι αυτή που θα ραγίσει, σημειώνει ο δημοσιογράφος του BBC. Για πολλούς Ευρωπαίους η Αθήνα έγινε ο φάρος όπου χιλιάδες αριστεροί συρρέουν από διάφορα μέρη και ελπίζουμε στην αρχή μιας επανάστασης. Άνθρωποι από την Ιταλία, ή από την Ισπανία φορώντας μπλουζάκια του Podemos, Βρετανοί μαρξιστές, Γάλλοι σοσιαλιστές μετέχουν στις εκδηλώσεις και όλοι μαζί τραγουδούν το τραγούδι-ύμνος της Πάτι Σμιθ «People have the power».