Εντολή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) για την ανάπτυξη μιας τουρκικής εξέδρας γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΕΑ, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, που επικαλείται την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», συζητήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και είπε ότι θα επιστρατευθούν όλες οι δυνατότητες έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα τα δικαιώματα στη Μεσόγειο. «Διανύσαμε μία σημαντική απόσταση με το πλοίο σεισμικών ερευνών μας και θα πρέπει να κάνουμε το απαιτούμενο βήμα για την εξέδρα γεωτρήσεων» είπε ο Ερντογάν.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος ανέφερε ότι οι ξένες εταιρείες έρευνας πετρελαίου δεν προχωρούν σε εργασίες γεωτρήσεων στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, όπου υπάρχει διαφωνία, τόνισε ότι «στην προκειμένη περίπτωση θα κάνουμε και εμείς, μόνοι μας, αυτό που πρέπει για τον εαυτό μας».
Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ θα αυξήσει τη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτώντας την εξέδρα γεωτρήσεων, που φθάνει στο ποσό του 1,5 δισεκ. δολαρίων. Στόχος είναι να πραγματοποιούνται συμφωνίες για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, ειδικότερα στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, με άλλες χώρες και η ΤΡΑΟ θα καταστεί μία εταιρεία, η οποία θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε όλα τα μέρη του κόσμου, όπως η BP, η Shell και η Chevron.
Στο μεταξύ, ο «υπουργός» εξωτερικών του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, εξέφρασε την ελπίδα ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, να «εμπνεύσει» την ελληνοκυπριακή πλευρά προς μια λύση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις στο πρακτορείο “Ανατολή”, ο κ. Ναμί είπε πως, όταν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, θα εξαπλωθεί η ειρήνη στην περιοχή και θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη. Είπε πως ελπίζουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα «εμπνεύσει και θα ενθαρρύνει» την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εργαστεί προς μια λύση.
Αφορά την Ελλάδα, είπε, το κατά πόσον θα εκπληρώσει ή όχι τις ευθύνες της σε σχέση με το Κυπριακό, σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει αναμειχθεί στο κυπριακό ζήτημα για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω εσωτερικών προβλημάτων.
«Αναμένουμε από την Ελλάδα να συμβάλει στις προσπάθειες που στοχεύουν στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας» τόνισε ο κ. Ναμί και εξέφρασε επίσης την ελπίδα να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.