Αναλύοντας τα πολιτικά πράγματα με μετεωρολογικούς όρους: το Associated Press το κάνει με εμπνευσμένο τρόπο καθώς στην ανάλυση του για τις ελληνικές εκλογές αναφέρει πως ένας άνεμος αλλαγής πνέει στην κουρασμένη από τη λιτότητα Ελλάδα, αλλά στη γωνία παραμονεύει ο οικονομικός ανεμοστρόβιλος.
Σημειώνει πως η Αριστερά βρίσκεται πλέον πολύ κοντά σε ιστορική πρωτιά, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία με τέσσερις τουλάχιστον μονάδες, ενώ μάλλον θα χρειαστεί και την αρωγή ενός μικρότερου κόμματος για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο 41χρονος Μπάμπης Λιμναίος, ηλεκτρολόγος από την Αθήνα, λέει στο AP: «Θέλω να φύγει αυτή η κυβέρνηση, με απογοήτευσε. Θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τα πάντα. Στους φόρους, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση».
Η αλήθεια είναι, σημειώνει το άρθρο, πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανησυχήσει τους επενδυτές και τις αγορές, ειδικά λόγω της συζήτησης για τη διαγραφή του χρέους, ωστόσο η διάθεση δεν είναι τόσο φορτισμένη όπως το 2012 τότε που το Grexit ήταν πιο πιθανό. Ίσως γιατί πλέον η Ευρωζώνη διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να αποτρέπει κινδύνους που μπορούν να προκληθούν από την έξοδο της Ελλάδας.
Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση έχει μια ολόκληρη λίστα από πράγματα που οφείλει να πράξει: να εδραιώσει τις μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσει να τρέχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, να ενισχύσει την ανάπτυξη, να επαναρχίσει τις «παγωμένες» συνομιλίες με την Τρόικα έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και τέλος να διαπραγματευτεί την πιθανότητας μιας ελάφρυνσης του χρέους. Οι πιστωτές από την μεριά τους τονίζουν με έμφαση πως η Ελλάδα οφείλει να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της εάν πρόκειται να συνεχίσει να δέχεται την υποστήριξη των Ευρωπαίων. Αν όμως τα πράγματα πάνε στραβά, τότε ο κίνδυνος της χρεοκοπίας θα εμφανιστεί ξανά και δεν θα υπάρξει στήριξη από τα μέλη της Ευρωζώνης.
Οι υποσχέσεις
Στην προεκλογική ρητορική του ο Σαμαράς προσέθεσε υποσχέσεις για φορολογική ελάφρυνση, σημειώνοντας πως οι επενδύσεις και η οικονομική ανάπτυξη θα μειώσουν την ανεργία, τη στιγμή που ο 40χρονος Τσίπρας προτάσσει μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση και επιμένει για διαγραφή χρέους. Επιπλέον ξεφορτωθεί τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα, επιδιώκει μια ήσυχη ισορροπία ανάμεσα σε έσοδα και δαπάνες, προτείνει αύξηση του ελάχιστου μηνιαίου μισθού, παροχή κουπονιών για τρόφιμα, δωρεάν παροχή ρεύματος, αύξηση του αφορολόγητου και νέες εργασιακές συμβάσεις.
Σε μια εξαιρετικά πολωμένη εκστρατεία, σημειώνει το AP, οι συντηρητικοί δαιμονοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και υποδαύλισαν τους φόβους για μια επικείμενη πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή. Φαίνεται, όμως, πως αυτό δεν λειτούργησε. Στο όνομα της εθνικής σωτηρίας οι Έλληνες υπέστησαν σοβαρές ζημιές τα τελευταία πέντε χρόνια με ανεργία, μείωση των εισοδημάτων και των συντάξεών τους, επιδείνωση στις υπηρεσίες υγείας, ενώ πολλά σπίτια δεν έχουν θέρμανση. Το τελευταίο οχυρό ήταν οι φόροι που επιβλήθηκαν στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, κάτι που πόνεσε και μετέτρεψε τον ΕΝΦΙΑ σε μισητό φόρο, σημειώνει το άρθρο.
Ο ηλεκτρολόγος Γεράσιμος Σούλης λέει: «Οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν σου εξασφαλίζουν μόνο ένα χαρτζιλίκι. Προσπαθούμε να κάνουμε αυτά που κάναμε με το 1/3 των χρημάτων και πάλι καλά που έχουμε και αυτό». Αυτό που μένει να αποδειχθεί, σημειώνει η ανάλυση, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος και τα περιθώρια σε περίπτωση συνεργασίας είναι συγκεκριμένα. Με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, οι μοναδικοί εταίροι είναι το αδοκίμαστο Ποτάμι και οι κάποτε κραταιοί Σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, ενώ μια τρίτη επιλογή θα ήταν οι ΑΝΕΛ που είναι ένα κόμμα της λαϊκιστικής δεξιάς πτέρυγας που συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στον τερματισμό της λιτότητας, αλλά διαφωνούν σε όλα τα άλλα.