Με την εδραία εντύπωση ότι η Γερμανία υπαγόρευσε τα πάντα στην υπόλοιπη Ευρώπη, προσέρχονται την Κυριακή οι Έλληνες ψηφοφόροι για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνησή τους. Μόνο που η Γερμανία δεν είναι παντοδύναμη, κάτι που δείχνει και η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ.
Αυτά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Spiegel στην ηλεκτρονική της έκδοση με τον τίτλο του άρθρου να είναι εύγλωττος: «Ο μύθος της ισχυρής Γερμανίας».Όταν οι Έλληνες θα προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες θα συντονιστούν στις δύο δημοφιλείς ερμηνείες της συνεχιζόμενης κρίσης τους, τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι η χώρα τόσο κακή και έζησε πέραν των δυνατοτήτων της και εξακολουθεί να εξοικονομεί πολύ λίγα; Ή μήπως οδηγήθηκε στη φτώχεια από τις ξένες δυνάμεις, με επικεφαλής τη Γερμανία που υπαγορεύει τις πολιτικές της υπόλοιπης Ευρώπης, σημειώνει το άρθρο.
Και συνεχίζει: Ο μέσος Έλληνας από τότε που ξεκίνησε η κρίση έχει χάσει το 1/3 του πραγματικού μισθού του, εκτός αν ανήκει στην κατηγορία των ανέργων. Πάρα πολλοί πλέον αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα λίγα χρήματα που έχουν στην τράπεζα. Η ευθύνη για την κακή κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται κυρίως στην πολιτική ελίτ και τους επιχειρηματίες, οι οποίοι συνδέονται συχνά με αμφισβητήσιμο τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πως αυτό θα τελειώσει, ενώ οφείλει την επικράτησή του στη ερμηνεία που δίνει στην κρίση, σύμφωνα με την οποία η χώρα του, όπως και οι υπόλοιπες του Νότου, υποτάχθηκε στη λιτότητα που επιβλήθηκε από τη Γερμανία. Μόνο που αυτό είναι μια ανοησία, παρά την αναμφισβήτητα ισχυρή επιρροή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βερολίνου. Μια από τις μεγαλύτερες αποδείξεις είναι η κίνηση της ΕΚΤ θα προχωρήσει στο πρόγραμμα της αγοράς κρατικών ομολόγων. Αν η Ευρώπη ακολουθούσε τη βούληση της Γερμανίας αυτό το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί.
Όπως αναφέρει το Spiegel, η ΕΚΤ προσπαθεί να αποτρέψει την αποπληθωριστική σπείρα της Ευρώπης και να ενισχύσει την οικονομία, μόνο που αυτό δεν είναι υπέρ της Γερμανίας. Μπορεί να υπάρξουν σημαντικά οφέλη στις γερμανικές εξαγωγές, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες «φούσκες». Θα μπορούσε η Γερμανία να αποθαρρύνει την ΕΚΤ; Η εφημερίδα αναφέρει: «Φυσικά και όχι. Οι Γερμανοί πολιτικοί σέβονται την ανεξαρτησία του θεσμού. Δείχνουν αλληλεγγύη ακόμα και αν χρειάζεται να σφίξουν τα δόντια.
Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι πλέον στην κατοχή του ταμείου διάσωσης, επομένως αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει σε νέο κούρεμα, τότε οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα επηρεαστούν άμεσα». Για να καταλήξει: «Μέχρι σήμερα όλη η διαμάχη για την πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα κατατείνει στην ανάληψη υποχρεώσεων για βοήθεια από την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Ντράγκι με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων εκπληρώνει την υπόσχεσή του πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ. Ας ελπίσουμε ότι μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να αισθάνεται δεσμευμένη από τις προηγούμενες συμφωνίες».