Πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδεικνύει το ίδιο αίσθημα ευθύνης σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της, εμφανίστηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η ευρωπαϊκή αρχή «αλληλεγγύη έναντι ιδίας ευθύνης».
«Ακούμε από την Ελλάδα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και από την αρχή της κρίσης έλεγα πάντα ότι όλα όσα κάνουμε πολιτικά έχουν ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», δήλωσε η κα Μέρκελ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «πρέπει να υπάρχουν δύο πράγματα: πρέπει να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη και θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη, μαζί με την ετοιμότητα για ανάληψη ιδίας ευθύνης. Είμαι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει αυτό το αίσθημα ευθύνης».
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις μετά τις εκλογές της Κυριακής, η κα Μέρκελ σημείωσε ότι «το τι θα γίνει μετά τις εκλογές είναι κάτι που θα το συζητήσουμε τότε», αλλά, όπως είπε, «η εμπειρία στην κρίση του ευρώ, δείχνει ότι πάντα βρίσκουμε μια ευρωπαϊκή λύση, βασιζόμενοι σε αυτές τις δύο όψεις του νομίσματος – αλληλεγγύη και ιδία ευθύνη».
Αναφερόμενη στις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Καγκελάριος τόνισε ότι «δεν πρέπει να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από το γεγονός ότι ως πολιτικοί χρειάζεται να θέσουμε το απαραίτητο πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη», ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται με απόλυτη ανεξαρτησία.
Επανέλαβε, πάντως, ότι είναι ανάγκη «να είμαστε πιο αυστηροί στον τρόπο που ενεργούμε και να μην μπαίνουμε στον πειρασμό να αγοράσουμε χρόνο και να μην κάνουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις» και σημείωσε ότι αυτή την εποχή υπάρχει τόση ρευστότητα που οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να μείνουν εντός των ορίων για το έλλειμμα πολύ ευκολότερα.
«Τι θα γίνει όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν και πάλι τα επιτόκια; Τώρα είναι η ώρα να εξυγιάνει κανείς τα δημοσιονομικά του», δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η ίδια δεν πιστεύει ότι η λιτότητα είναι το αντίθετο της ανάπτυξης, αλλά ότι «χρειαζόμαστε μια σταθερή, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, δημοσιονομική πολιτική, χρειαζόμαστε επενδύσεις, χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις, αλλά κυρίως ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις».