Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε, ότι η στέρηση ύπνου στην εφηβεία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το αλκοόλ αργότερα στη ζωή.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Alcoholism: Clinical & Experimental Research» αναφέρει, ότι οι έφηβοι ηλικίας 14-16 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους (δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι) είχαν κατά περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα npr.org.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το 14% αυτών είχε περισσότερες πιθανότητες να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.
Τα ευρήματα βασίστηκαν σε πληροφορίες, οι οποίες συλλέχθηκαν από περισσότερους από 6.000 εφήβους, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα National Longitudinal Study of Adolescent Health και συμπεριέλαβε εφήβους, οι οποίοι είτε δεν κοιμόντουσαν αρκετά είτε αντιμετώπιζαν διαταραχές στον ύπνο, όπως η αϋπνία.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την ομάδα των εφήβων από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μετά από κάποια χρόνια, όταν οι έφηβοι ενηλικιώθηκαν αλλά και αργότερα, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι είχαν προβλήματα με τον ύπνο στην εφηβεία τους, είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να οδηγούν μεθυσμένοι σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν βιώσει διαταραχές ύπνου όταν πήγαιναν στο σχολείο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Idaho, Maria Wong, στο περιοδικό TIME, οι διαταραχές ύπνου δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, επισημαίνοντας ακόμη γενετικούς παράγοντες αλλά και την επιρροή από τους συνομηλίκους. Ωστόσο, όπως εξήγησε είναι ένας από τους παράγοντες που δε μπορούν να ελεγχθούν.
«Αυτή η έρευνα δείχνει, ότι τα προβλήματα με τον ύπνο μπορεί να προηγούνται, ακόμη και να προβλέψουν την κατάχρηση αλκοόλ αργότερα στη ζωή ενός εφήβου. Αν μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους εφήβους να κοιμούνται καλύτερα, τότε ίσως να μπορούμε να τους βοηθήσουμε να κάνουν καλύτερες επιλογές γενικότερα» συνέχισε η ίδια.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο, η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Όπως είπε, κάθε επιπλέον ώρα ύπνου στην εφηβεία –σύμφωνα με την έρευνα- αντιπροσωπεύει μία μείωση στην άμετρη κατανάλωση αλκοόλ της τάξης του 10%.