«Για μας, 20 μέρες προ των εκλογών, η δημιουργία ενός κόμματος ακριβώς στον ίδιο χώρο ήταν μια μαχαιριά. Αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε εμφύλιο», τόνισε ο υπουργός Παιδείας και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας σήμερα στο Βήμα FM.
Όπως ανέφερε ακόμη, «υτό που φοβόμουν δεν έγινε – να γίνουμε δηλαδή η γελοιογραφία των εκλογών. Να έχει η χώρα το μεγάλο της πρόβλημα και δύο κόμματα να τσακώνονται. Ευτυχώς, δεν έγινε αυτό, διότι υπήρξε μια ώριμη στάση από τη δική μας πλευρά και νομίζω ότι η 26η Ιανουαρίου θα μας βρει στο ΠΑΣΟΚ να απευθύνουμε πρόσκληση ενότητας. Όχι να τα ξαναβρούμε, ασφαλώς, διότι υπήρξε διάσπαση, όπως και να το κάνουμε, αλλά επειδή είναι δικές μας δυνάμεις που θα προσκαλέσουμε. Δεν ξέρω τι μορφή θα πάρει η ενότητα, αλλά έχουμε υπόψη στο μέτρο που οι εξελίξεις στη χώρα θα επιτρέψουν να κάνουμε ένα συνέδριο με όλα τα θέματα ανοιχτά και εκεί θα είναι η ευκαιρία… Ό,τι θέμα μπορεί να απασχολεί ένα κόμμα. Και στο Ποτάμι θα απευθύνουμε την πρόσκληση και ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών και τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα μετά στα μεγάλα θέματα, θα κριθεί η επιτυχής ή μη επιτυχής έκβαση του εγχειρήματός μας».
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Είχαμε προτείνει και μετά τις εκλογές του 2012 δύο φορές οικουμενική κυβέρνηση. Δεν καρποφόρησε αυτό, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το δέχθηκε. Θα το ξαναπροτείνουμε. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις διαθέσεις των κομμάτων, θα σχηματιστεί ή όχι αυτή η κυβέρνηση. Αν δεν σχηματιστεί, η πρόσκληση του πρώτου κόμματος που θα απευθυνθεί σε εμάς, θα πρέπει να έχει τις εξής προϋποθέσεις για να γίνει δεκτή. Να αποσαφηνιστεί πριν ο αρχηγός του πρώτου κόμματος διοριστεί πρωθυπουργός, πριν γίνει δηλαδή αποδεκτή η διερευνητική εντολή, τι ακριβώς θα κάνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μήνες, στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Είναι κρίσιμο.
«Αν αποσαφηνιστεί με τους πιο συγκεκριμένους και δημόσιους όρους ότι αυτά που θέλουν την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ και δεν εμπεριέχουν μονομερείς ενέργειες, ότι πάμε για μια διαπραγμάτευση και μια διάθεση συμβιβασμού, σε τελευταία ανάλυση – όχι να τα σπάσουμε και να πάμε σε μια πολιτική κρίση ή σε κρίση με την ΕΕ – τότε ενδέχεται, ανάλογα με την αξιολόγηση που θα κάνουμε τη Δευτέρα και μετά, να διευκρινιστεί ο βαθμός της στήριξής μας. Μπορεί να είναι ανοχή, μπορεί να είναι ψήφος. Θα δούμε», συμπλήρωσε.