ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην κροατική Βουλή η «ανακούφιση» των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο

Στη Βουλή έστειλε η κροατική κυβέρνηση τις τροποποιήσεις στο νόμο για τα καταναλωτικά δάνεια, που αφορούν στην «ανακούφιση» των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, προκειμένου να συζητηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το βασικό χαρακτηριστικό των τροποποιήσεων, είναι το «πάγωμα» της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου – κούνα, (στα 6,39 κούνα για 12 μήνες), με τη διαφορά που προκύπτει από την ισοτιμία φράγκου – κούνα να επιβαρύνει τις εμπορικές τράπεζες.

Οι τροποποιήσεις στοχεύουν στην ανακούφιση των δανειοληπτών, των οποίων τα δάνεια είναι συνδεδεμένα με το ελβετικό νόμισμα και εστάλησαν στο Κοινοβούλιο, επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- στη σχετική ανακοίνωση της κροατικής κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις γύρω από το ελβετικό φράγκο επηρέασαν τους πολίτες που έχουν δάνεια σε φράγκο, δεδομένου ότι η μηνιαία δόση που καταβάλλουν αυξήθηκε, μετά την ανατίμηση του φράγκου έναντι του κούνα, κατά 18% (στα 7,54 κούνα για ένα φράγκο).

Η κροατική κυβέρνηση επεξεργάζεται αυτό το βραχυπρόθεσμο μέτρο του «παγώματος» της συναλλαγματικής ισοτιμίας φράγκου – κούνα για ένα έτος, με στόχο να προστατεύσει τους δανειολήπτες από τις ταλαντώσεις και την αστάθεια της αγοράς και από το να καταλήξουν σε μια κατάσταση, στην οποία δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Οι περαιτέρω δράσεις στοχεύουν στην εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης για τους οφειλέτες των οποίων τα δάνεια συνδέονται με το ελβετικό φράγκο, μέσω της μετατροπής τους σε κούνα ή ευρώ, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Επισημαίνεται δε, ότι η κροατική κυβέρνηση αναμένει από την Κεντρική Τράπεζα της Κροατίας και άλλους δανειστές (χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτές τις προσπάθειες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΗΝΒ, η συνολική αξία των δανείων που είναι συνδεδεμένα με ελβετικό φράγκο ήταν στα 23,7 δισ. κούνα (στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2014) και περισσότερο από το 92% ελήφθησαν από πολίτες. Το μεγαλύτερο μερίδιο των δανείων αυτών είναι στεγαστικά.

Εξάλλου, από στοιχεία της κοινωνικής οργάνωσης Franak, που εκπροσωπεί δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, προκύπτει ότι υπάρχουν περίπου 60.000 δάνεια συνδεδεμένα σε αυτό το νόμισμα και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελβετικό φράγκο μπορούν να επηρεάσουν από 200.000 μέχρι και 300.000 πολίτες στην Κροατία.

Πέραν των τροποποιήσεων που εστάλησαν στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών της Κροατίας ανακοίνωσε ότι ο εκπρόσωπός του ζήτησε ανεπίσημα -κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης- από τους εκπροσώπους όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πολίτες των οποίων εκτέθηκαν στο συναλλαγματικό κίνδυνο του ελβετικού φράγκου, να προτείνουν λύσεις στο πρόβλημα των δανείων εκφρασμένων σε φράγκο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η κροατική κυβέρνηση ζήτησε από την Ουγγαρία, τη μετάφραση δύο νόμων της, με τους οποίους έχει επιλύσει το σχετικό πρόβλημα, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Hina.

Η απόφαση της κροατικής κυβέρνησης προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ένωσης Τραπεζών της Κροατίας (HUB), η οποία, με ανακοίνωσή της, δήλωσε έκπληκτη. Η HUB ελπίζει ότι η Βουλή θα απορρίψει τις τροποποιήσεις, οι οποίες “θα οδηγούσαν σε πρόσθετα προβλήματα και ίσως αλλάξουν το συνολικό κόστος για τους φορολογούμενους”.

Η οικονομική επίπτωση της πρότασης των τραπεζών είναι παρόμοια με αυτήν του πρωθυπουργού, όμως οι δύο λύσεις είναι διαφορετικές ως προς την ουσία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της HUB. Κι αυτό διότι, όπως υπογραμμίζεται, η πρόταση του κράτους άμεσα και αναδρομικά παρεμβαίνει στις ιδιωτικές νομικές επιχειρηματικές σχέσεις, γεγονός που είναι συνταγματικά αμφισβητήσιμο.

Η HUB υπενθυμίζει ότι οι τράπεζες πρότειναν το «πάγωμα» της συναλλαγματικής ισοτιμίας για διάστημα τριών μηνών, το οποίο θα ήταν αναγκαίο για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης και ότι οι αποπληρωμές των δανείων θα παρέμεναν, επίσης, «παγωμένες» για τρεις μήνες, με στόχο τη διευκόλυνση της εξεύρεσης μιας μόνιμης λύσης.

Οι τράπεζες είχαν επίσης προτείνει μια μόνιμη λύση, που θα λαμβάνει υπόψη τις διαφορές στην κοινωνική κατάσταση των οφειλετών, την «παράμετρο» της παροχής βοήθειας στους οφειλέτες που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, καθώς επίσης και την ανάληψη του κόστους της λύσης από κοινού (από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη), αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Ο πρωθυπουργός συνειδητοποιεί ότι η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση θα πρέπει να ληφθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η απόφασή του μας εκπλήσσει ακόμη περισσότερο διότι θέτει το βάρος σε μία μόνο πλευρά, τις τράπεζες. Ο πρωθυπουργός, επίσης, ορθώς υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει προτεραιότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν υποβάλλουμε ένα τέτοιο ερώτημα, στο τέλος θα συμφωνήσει με την εκτίμηση του πρωθυπουργού και θα συνιστούσε να ανακληθεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση της HUB.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact