Με μια ανάλυση που στηρίζεται σε σενάρια προχωράει η Morgan Stanley για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας στην οποία πέραν των πολιτικών ζητημάτων περιλαμβάνεται και το πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των καταθετών, το πολιτικό ρίσκο των ημερών.
Όπως αναφέρει το Capital.gr, το βασικό σενάριο που εκθέτει η Morgan Stanley κάνει λόγο για μια σχετικά ήπια πολιτική έκβαση. Εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας αποτύχουν και πραγματοποιηθεί ο κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα, οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να αποδειχθούν υπερτιμημένες στα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο, βλέπει περιθώριο για συμβιβασμό και αντικίνητρα για έξοδο από το ευρώ, σε όλες τις πλευρές.
Υιοθετεί μια πιο ουδέτερη στάση για τον κλάδο για να αποτυπώσει την φύση του πιθανού αποτελέσματος, ωστόσο τελικά αυτό μπορεί να είναι πιο ήπιο από ό,τι πολλοί φαίνεται ότι περιμένουν, και συνεχίζει να βλέπει μακροπρόθεσμη αξία στο βασικό σενάριο των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας την προτίμησή της για την Alpha Bank.
Η αβεβαιότητα των εκλογών
Στη συνέχεια η ανάλυση αναφέρεται στις επικείμενες εκλογές σημειώνοντας πως τα τρέχοντα γκάλοπ δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι η κυρίαρχη δύναμη στο κοινοβούλιο, κάτι που τροφοδοτεί τις ανησυχίες της αγοράς ότι μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως είναι λιγότερο «συμβατή» με τις απαιτήσεις των ΕΕ/ΔΝΤ. Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley διακρίνουν μια τέλεια ισορροπία μεταξύ 1) ενός πολιτικού συμβιβασμού τόσο με τους πιστωτές και τους οφειλέτες, να ολοκληρώνουν με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις και 2) της αποτυχίας να επέλθει συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας-τρόικας και να οδηγούμαστε σε σκληρές διαπραγματεύσεις, επιδείνωση της αντίδρασης της αγοράς, οι διαπραγματεύσεις τελικά να καταρρέουν και οι ελληνικές τράπεζες να αποκόπτονται από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Το βασικό σενάριο είναι ότι η διαμάχη θα επιλυθεί και η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, αλλά το ρίσκο των λαθών στην πολιτική είναι υψηλό.
Οι καταθέσεις
Στο θέμα των τραπεζικών καταθέσεων και το πόσο αυτές θα επηρεάζονταν (ή θα επηρεαστούν τελικά) από το πολιτικό ρίσκο, η ανάλυση αναφέρει πως ο πιο οξύς κίνδυνος του δυσμενούς σεναρίου είναι το ενδεχόμενο μεγάλων εκροών καταθέσεων (την περίοδο 2009-2012 το ένα τρίτο των καταθέσεων έφυγε από το σύστημα) και η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα να οδηγήσουν το κόστος των τραπεζικών καταθέσεων σημαντικά υψηλότερα. Εκτιμά ότι μια μείωση των καταθέσεων κατά 17% -το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφθεί σε ένα μόνο έτος (2012)- θα οδηγούσε σε ένα χρηματοδοτικό κενό ίσο με 75 δισ. ευρώ ή 45% του ΑΕΠ. Ομοίως, η επίδραση του υψηλότερου κόστους καταθέσεων είναι σοβαρή –άλλες 100 μονάδες βάσης άνοδο του κόστους σε σχέση με το βασικό της σενάριο, θα διάβρωνε το κεφάλαιο το 2015 και θα μείωνε το ROE κατά 2,2%-3,3% το 2016.
Η Morgan Stanley μεταφέρει μέρος του δυσμενούς σεναρίου στο βασικό της σενάριο, για να αποτυπώσει την αβεβαιότητα του αποτελέσματος των εκλογών και των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους. Θεωρεί ότι αυτό βάζει στον «πάγο» τη βελτίωση του κόστους προθεσμιακών καταθέσεων και οδηγεί σε μια μείωση των όγκων των καταθέσεων. Αυτά τα ρίσκα είναι πιο αυξημένα στο δυσμενές σενάριο, στο οποίο δίνει μια μεγαλύτερη (κατά 30%) πιθανότητα, μετατοπίζοντας την στάθμιση από το αισιόδοξό της σενάριο στο 10% από το 20%.