Ποιος θα έλεγε όχι σε ένα μαγικό φίλτρο που θα διατηρούσε τη νιότη του? Η παράταση της νεότητας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί γυναίκες και άντρες από καταβολής κόσμου. Από την αρχαιότητα έως και τις σημερινές προσπάθειες να μείνουμε πάντα νέοι με οποιοδήποτε τίμημα…τα χρόνια περνούν και όπως δεν μπορούμε να σταματήσουμε το χρόνο έτσι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την φυσική συνέπεια που έχει στον οργανισμό μας και το σώμα μας.
Ωστόσο, μπορούμε να καθυστερήσουμε τη γήρανση αν αποφύγουμε μερικές κακές συνήθειες:
Υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία: Η χρόνια επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Είναι μία αθροιστική διαδικασία που εξαρτάται από τη συνολική ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που έχει δεχθεί ένα άτομο από την αρχή της ζωής του και του τύπου της επιδερμίδας του. Ανοιχτότεροι τύποι είναι λιγότερο προστατευμένοι από τον ήλιο και πιο εκτεθειμένοι στη φωτογήρανση. Εκτός από τον ήλιο, πηγή UVA ακτινοβολίας είναι και τα σολάριουμ που προκαλεί δυσχρωμίες, ρυτίδες ξηρότητα, θαμπή όψη, ένα δέρμα πρόωρα γηρασμένο. Τα ίδια αποτελέσματα έχει και η πολύωρη ηλιοθεραπεία.
Υπερφαγία: η παχυσαρκία και το υπερβάλλον σωματικό βάρος αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες μείωσης της διάρκειας ζωής και αυξάνουν τους πρόωρους θανάτους. Κάτι τέτοιο οφείλεται στο γεγονός ότι το αυξημένο σωματικό βάρος επιδρά και αλλοιώνει το γονιδιακό μας υλικό, μειώνοντας το μέγεθος μια δομής των χρωμοσωμάτων, τα τελομερή, που έχουν καθοριστικό ρόλο στη γήρανση του οργανισμού μας. Η μείωση του μήκους των τελομερών των χρωμοσωμάτων καθιστά τις μεταλλάξεις του DNA ευκολότερες και ο οργανισμός μας εμφανίζει μεγαλύτερη ευπάθεια σε πολλές ασθένειες (ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, οι αρθρίτιδες, η νόσος Αλτσχάιμερ), οι οποίες έχουν συνδεθεί άμεσα με τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Καθιστική ζωή: συνδέεται άμεσα με τη γήρανση και τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης μιας και αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Αλκοόλ: Τα ανησυχητικά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το αλκοόλ επιταχύνει τη φθορά ενός μέρους των κυττάρων που σχετίζεται με τη γήρανση και την εμφάνιση του καρκίνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει το μήκος των τελομερών των χρωμοσωμάτων (γενετικό υλικό), το οποίο έχει να κάνει άμεσα με τη γήρανση των κυττάρων.
Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr