Οι αχινοί είναι μικρά, θαλάσσια ζώα με ασβεστολιθικό σφαιρικό κέλυφος που φέρουν αγκάθια τα οποία συναντάμε σε όλες τις θάλασσες του κόσμου.
Ειδικότερα, ζουν στη λάσπη του βυθού ή σε μέρη με φύκια ή επάνω σε βράχους, σε μικρό σχετικά βάθος.
Αχινοί, αστερίες και φύκη είναι μερικά από τα είδη που μαρτυρούν πόσο υγεία είναι ένα θαλάσσιο οικοσύστημα.
Ο αχινός όμως αποτελεί πρόβλημα για τους λουόμενους αφού αν κάποιος τον πατήσει εκτός του ότι πονάει είναι και δύσκολο να αφαιρεθούν τα αγκάθια.
Σύμφωνα με το healthpro, το είδος του αχινού που ζει στις ελληνικές θάλασσες ονομάζεται Paracentrotus lividus. Είναι ο γνωστός ελληνικός μωβ αχινός. Ζει στη Μεσόγειο θάλασσα και στον ανατολικό Ατλαντικό ωκεανό και η διάμετρός του φτάνει έως και 7 εκατοστά.
Αν πατήσετε αχινό:
Το περιστατικό δεν είναι σοβαρό ούτε υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο πόνος βέβαια είναι αρκετά μεγάλος.
Ο κίνδυνος: Είναι πιθανό να δημιουργηθεί απόστημα στην περίπτωση που παραμείνουν κάποια αγκάθια μέσα στο δέρμα.
Τι να κάνετε:
-Καθαρίστε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγετε περαιτέρω μολύνσεις. Αν δεν διαθέτετε καθαρίστε την περιοχή με λίγο νερό (κατά προτίμηση ζεστό γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών)
-Επαλείψτε με λάδι, στα σημεία της επιδερμίδας που έχουν μπει τα αγκαθάκια. Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο ή baby oil ή ακόμα και λάδι αντηλιακό. Ό,τι έχουμε εύκαιρο, αρκεί να είναι λιπαρή ουσία. Περιμένετε λίγο μέχρι να μαλακώσει το δέρμα και τότε αφαιρέστε τα αγκάθια με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο έχετε απολυμάνει προηγουμένως με οινόπνευμα ή καίγοντάς το με έναν αναπτήρα. Καλό θα είναι να έχουμε και ένα μεγεθυντικό φακό για να βλέπουμε.
-Προσοχή, υπάρχει και η λύση της καρφίτσας αν και είναι καλύτερα να την αποφύγετε γιατί εκτός του ότι τραυματίζετε το δέρμα, υπάρχει περίπτωση να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αφού την απολυμάνετε με οινόπνευμα, πολύ προσεκτικά, την πιέζετε και βγαίνει το αγκαθάκι.
-Αν πάλι δεν διαθέτετε τσιμπιδάκι ή καρφίτσα, πιέζετε μηχανικά στα σημεία με τα δάχτυλά σας, ώστε να βγουν προς τα έξω τα αγκάθια του αχινού. Προσεκτικά, τα τραβάτε για να τα απομακρύνετε.
-Όταν επιτέλους τελειώσει αυτή η διαδικασία πρέπει να απολυμάνετε με οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγετε την μόλυνση.
-Αποφύγετε να πατήσετε το πόδι όσο μπορείτε και κάλυψτε την περιοχή με αυτοκόλλητο επίδεσμο.
Συνήθως, ο πόνος κρατάει γύρω στις δύο μέρες. Αν όμως δεν υποχωρεί, ίσως να σας ανακουφίσουν τα ποδόλουτρα με δροσερό νερό.
Πότε να πάτε στο γιατρό: Αν παρατηρείτε ακόμα μικρά μαύρα σημαδάκια που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε, πηγαίνετε σε γιατρό και μην περιμένετε να βγουν από μόνα τους.