ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» για ευελιξία στα δημοσιονομικά της Ιταλίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να βασιστεί σε μια ευέλικτη ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ σε ό,τι αφορά την οριστική της κρίση για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας τον Μάρτιο, δήλωσε σήμερα ο Γιούρκι Κατάινεν, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδείξει «ευελιξία» και να μην επιμείνει να γίνουν μεγάλες περικοπές των δημοσίων δαπανών για να μειωθεί το έλλειμμα, επικαλούμενη το τέλμα στο οποίο βρίσκεται επί μεγάλο χρονικό διάστημα η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα και τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

Ο Κατάινεν είπε, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Ιταλίας, ότι είναι δύσκολο να αποτιμηθεί η κατάσταση της χώρας πριν δημοσιοποιηθούν οι νέες οικονομικές προβλέψεις της επιτροπής, «αλλά μπορώ να φανταστώ πως η Ιταλία θα επωφεληθεί από την ευελιξία, όπως και άλλες χώρες».

Η Ιταλία και η Γαλλία ενεπλάκησαν σε διένεξη με την Κομισιόν όσον αφορά τα δημοσιονομικά τους, με την Επιτροπή να επιμένει πέρυσι να τροποποιήσουν επί το αυστηρότερο τα αρχικά σχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2015 και να αναβάλει την οριστική της κρίση ως την άνοιξη.

Η ερμηνεία της Επιτροπής με βάση τους κανόνες είναι μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και της πίεσης την οποία ασκούν ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ, που ζητούν να αξιοποιηθεί όποιο περιθώριο ευελιξίας υπάρχει στους κανόνες για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Μένει να αποδειχθεί τι θα σημάνει στην πράξη η αναφορά του Κατάινεν στην ευελιξία, αλλά τα μηνύματα τα οποία στέλνει η Κομισιόν το τελευταίο διάστημα, αφήνουν να εννοηθεί ότι μάλλον προσπαθεί να αποφύγει μια μετωπική σύγκρουση με τη δεύτερη και την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ΕΕ.

Η Επιτροπή ανέφερε σήμερα ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι δημόσιες επενδύσεις και οι οικονομικές δυσκολίες είναι παράγοντες οι οποίοι ενδέχεται να θεωρηθούν βάσιμοι λόγοι ώστε να εφαρμοστούν οι κανόνες με ευελιξία.

Η Γαλλία συνεχίζει να έχει δημόσιο έλλειμμα το οποίο υπερβαίνει το όριο της ΕΕ (3% του ΑΕΠ) εδώ και χρόνια, ενώ η Ιταλία, το έλλειμμα της οποίας βρίσκεται λίγο κάτω από το 3%, αποτυγχάνει να μειώσει το τεράστιο κρατικό χρέος της, το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών όμως αντιτάσσουν ότι η επιβολή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων και περικοπών θα επιδείνωνε την κατάσταση. Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώνεται, ενώ αυτή της Γαλλίας αναπτύσσεται οριακά.

Οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν οι χώρες να μειώνουν το «δομικό» δημοσιονομικό τους έλλειμμα – από το οποίο αφαιρούνται οι παράγοντες της συγκυρίας—κατά 0,5% ανά έτος, αλλά η Ιταλία και η Γαλλία προτείνουν πολύ πιο μετριοπαθείς στόχους.

Ο Κατάινεν, ο οποίος έχει έναν ευρύ τομέα ευθύνης που άπτεται διάφορων ζητημάτων οικονομικής πολιτικής στην Κομισιόν, τάχθηκε εξάλλου υπέρ του νόμου που έχει προωθήσει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας για τη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, τον λεγόμενο «Jobs Act». Ο νόμος αυτός θα καταστήσει ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να προχωρούν σε απολύσεις, αλλά συναντά σθεναρή αντίσταση από τα ιταλικά συνδικάτα.

«Ξέρω ότι το ζήτημα είναι αμφιλεγόμενο αλλά ο “Jobs Act”, κατά την άποψή μου, θα βοηθήσει στις προσλήψεις και είναι δικαιότερος για τους νέους», σημείωσε ο Κατάινεν.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact