Τα αδιέξοδα της πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ σε θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής, αλλά και τα διλήμματα για την ευρωζώνη με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ελλάδα απασχολούν τους Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2015 ξεκίνησε για τη γερμανίδα καγκελάριο με ασυνήθιστες αλλά και παλιές γνώριμες προκλήσεις, όπως το Grexit, ενώ η φονική επίθεση στο Παρίσι εγείρει ερωτήματα για το Ισλάμ, τη μετανάστευση και την τρομοκρατία.
«Μετά από μία δεκαετία στην καγκελαρία, θα μπορούσε το 2015 να είναι η χρονιά όπου ο πιο ισχυρός ηγέτης της Ευρώπης τελικά θα σκοντάψει;», διερωτάται ο αρθρογράφος Stefan Wagstyl.
«Οι εκλογές στην Ελλάδα και η συνεπακόλουθη συζήτηση για το ενδεχόμενο Grexit όμως υπενθυμίζουν στους Γερμανούς ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν έχει απομακρυνθεί», τονίζουν οι FT και με αφορμή το δημοσίευμα του Spiegel που μετέδωσε ότι η Μέρκελ είναι έτοιμη για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη εάν ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και απαιτήσει παράλογες οικονομικές υποχωρήσεις, αναφέρει ότι αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής, αλλά άφησαν την εντύπωση ότι κάτι σχεδιάζεται. «Έτσι, δημιουργήθηκε το δυσάρεστο συναίσθημα ότι η Γερμανία θέλει να τρομάξει τους Έλληνες για να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.
Τέλος, όπως δείχνει η τραγωδία του Charlie Hebdo, «υπάρχει ο κίνδυνος του απρόοπτου». «Η Μέρκελ αντέδρασε καλά στη δυσάρεστη έκπληξη του 2014: την Ουκρανία. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ειρήνη των τελευταίων δεκαετιών ενίσχυσε τη φήμη της. Αυτές οι κρίσεις, όμως, έχουν πλέον τέτοιο μέγεθος και βρίσκονται σε τόσο προχωρημένο στάδιο που μπορεί να μην αρκεί η καλή διαχείριση για να αντιμετωπιστούν», καταλήγουν οι FT.
Πηγή