Σύροι μετανάστες πληρώνουν μέχρι και 15.000 ευρώ για να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου και βρίσκονται εγκαταλειμμένοι στην μέση του πελάγους παγιδευμένοι στα αμπάρια ακυβέρνητων πλοίων.
Η φωτογραφία που τράβηξε ένας Σύρος μετανάστης που ταξίδευε μαζί με την έγκυο γυναίκα του στο φορτηγό Blue Sky προκαλεί σύγκρυο καθώς απεικονίζονται σε αυτή οι μετανάστες στοιβαγμένοι σαν κοπάδια ζώων στο αμπάρι του πλοίου της ντροπής. Την ίδια κατάσταση αντιμετώπισαν και οι επιβάτες ενός δεύτερου πλοίου «φαντάσματος» του Ezadeen. Οι λιμενικές αρχές της Ιταλίας ανακάλυψαν 359 πεινασμένους ανθρώπους που τουρτούριζαν από το κρύο στο αμπάρι του πλοίου που συνήθιζε να μεταφέρει κοπάδια βοοειδών.
Φωτογραφία από το εσωτερικό του Blue Sky
Οι μετανάστες αναγκάστηκαν να σπάσουν τις μπάρες των κλουβιών που είχαν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν βοοειδή και πρόβατα και να συνωστισθούν στα βρώμικα κλουβιά. Οι επιβάτες, μεταξύ των οποίων 54 γυναίκες, αρκετές από τις οποίες είναι έγκυοι, και 74 παιδιά,, υπέμειναν ενα άθλιο ταξίδι δέκα ημερών πριν διασωθούν το βράδυ της Παρασκευής . Είχαν μείνει από τρόφιμα, νερό και καύσιμα ,όταν οι λαθρέμποροι τους κλείδωσαν στο αμπάρι και διέφυγαν με μια σωσίβια λέμβο.
Η αστυνομία πιστεύει ότι οι διακινητές βγάζουν γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ από κάθε ταξίδι, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των Σύρων μεταναστών να ξεφύγουν από την δίνη του πολέμου. Οι λαθρέμποροι αγοράζουν παροπλισμένα πλοία σε χαμηλές τιμές και μετά αρχίζουν το παζάρι με τους υποψηφίους μετανάστες για τις πολύτιμες θέσεις. Οι τιμές κυμαίνονται από 3 ως 7 χιλιάδες ευρώ για το επικίνδυνο ταξίδι. Αφού γεμίζουν το πλοίο, οι έμποροι της ελπίδας το οδηγούν στα νερά της Ιταλίας , όπου το αφήνουν ακυβέρνητο με τους μετανάστες έρμαια της τύχης τους.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας της Cosenza, Luigi Liguori, δηλώνει ότι οι εγκληματικές συμμορίες μεταφέρουν μετανάστες που προέρχονται από την μεσαία τάξη:«Έχουμε παρατηρήσει μια αλλαγή στην εικόνα των προσφύγων από τη Συρία. Είναι κοινωνικά εύποροι, φορούν καλύτερα ρούχα και είναι καλύτερα οργανωμένοι. »
Να επισημάνουμε ότι πέρσι περίπου 3.500 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο ενώ 200.000 διασώθηκαν.