Ένα νέο είδος εμβολίου θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα και ταχύτερα τις αλλεργίες, καθώς η θεραπεία θα διαρκεί μόλις δύο μήνες.
Οι παραδοσιακές μέθοδοι αντιμετώπισης που εφαρμόζονται επί του παρόντος για τις αλλεργίες επιδρούν σε τρία με πέντε έτη.
Το εμβόλιο που χορηγείται στους ασθενείς περιέχει μικρή δόση του αλλεργιογόνου –για παράδειγμα, πρωτεΐνες από το τρίχωμα ενός κατοικιδίου– ώστε ο οργανισμός να απόευαισθητοποιηθεί σταδιακά από την ουσία και να μην υπερδιεγείρεται όταν έρχεται σε επαφή με αυτήν.
Πρόκειται για τη λεγόμενη ανοσοθεραπεία, μέθοδο που ήδη εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Ωστόσο, τα τρέχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα υποδεικνύουν ότι χρειάζονται αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η επισπευσμένη ανοσοθεραπεία που θα εφαρμόζεται στην περίπτωση των αλλεργιών θα ολοκληρώνεται σε λίγες μόλις εβδομάδες και θα περιλαμβάνει μόλις τρεις ενέσεις. Η ταχεία δράση αυτού του θεραπευτικού πλάνου οφείλεται στη μέθοδο χορήγησης των ενέσεων. Οι ενέσεις θα χορηγούνται απευθείας σε λεμφογάγγλιο της βουβωνικής χώρας και όχι υποδόρια.
Τα λεμφογάγγλια αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και αποτελούνται από πληθώρα κυττάρων που προστατεύουν το σώμα από λοιμώξεις και παθογόνους εισβολείς. Η ένεση που χορηγείται απευθείας στα λεμφογάγγλια έχει σαν αποτέλεσμα το αλλεργιογόνο να φτάνει άμεσα εκεί που πρέπει. Παράλληλα, αν το αλλεργιογόνο χορηγείται κατευθείαν στα λεμφογάγγλια, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.
Τα πρώτα αποτελέσματα των σχετικών δοκιμών υποδεικνύουν ότι η επισπευσμένη ανοσοθεραπεία συμβάλλει στην άμεση καταστολή των συμπτωμάτων της αλλεργίας και κατ’ επέκταση οι ασθενείς παρουσιάζουν γρηγορότερα μειωμένη ευαισθησία στο αλλεργιογόνο.
Δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης κατέδειξε ότι οι ασθενείς –οι οποίοι εκδήλωναν αλλεργία μετά την επαφή με το τρίχωμα της γάτας – απέκτησαν κατά 75% μεγαλύτερη ανοχή στο αλλεργιογόνο έπειτα από 8 εβδομάδες ανοσοθεραπείας.
Τρεις αντίστοιχες δοκιμές πραγματοποιούνται επί του παρόντος σε Δανία, ΗΠΑ και Κορέα, με τη νέα θεραπεία να χορηγείται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών αλλεργίες.