ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Φοβεροί και τρομεροί χάκερ

Την ώρα που οι χάκερ είναι διαρκώς στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, έτσι πρωτοπαλίκαρα καθώς είναι πολλών κυβερνοεγκλημάτων, είναι η ζοφερή τους φήμη που προηγείται συνήθως των πράξεών τους.

Κι έτσι τα κόκκινα πανιά του FBI, της NSA και των άλλων φορέων που προσπαθούν να ξεριζώνουν τις ρίζες του ηλεκτρονικού εγκλήματος μετατρέπονται στα μάτια τους σε κουρσάρους του ιστού, υποκλέπτοντας απόρρητες πληροφορίες και βγάζοντας τα άπλυτα πολλών στη φόρα.

Βλέπετε για τα τζιμάνια αυτά το να χώνουν τη μύτη τους στα ηλεκτρονικά ίχνη μόνο δύσκολο δεν είναι, κι όταν αυτό συνοδεύεται και με καλή πρόθεση, τότε μιλάμε για χάκερ που μεταμορφώνονται σε τιμωρούς!

Πέρα όμως από τους σκοπούς, και η ίδια η πράξη του hacking παραμένει εντυπωσιακή όταν αγγίζει μεγέθη διεισδυτικότητας που μόνο να τα ονειρευτούν μπορούν οι ερασιτέχνες συνάδελφοί τους.

Ας δούμε λοιπόν 10 φοβερούς και τρομερούς κυβερνοπειρατές που έχουν ήδη περάσει στο πάνθεο του ίντερνετ, τόσο για το μέγεθος της επίθεσης όσο και για τον σκοπό…

Captain Zap

Την ώρα που θα περίμενε κάποιος ότι το hacking είναι μια νέα ιστορία, εδώ θα μιλήσουμε για ιστορικότατο χάκερ σε εξίσου ιστορικότατο περιστατικό! Πίσω στο 1981 λοιπόν, όταν όλα ήταν παρθένα και αγνά, εκεί που ένα τυπάκι με ψευδώνυμο Captain Zap αποφάσισε να γελάσει σε βάρος του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου AT&T. Ο Captain Zap (πραγματικό όνομα Ian Murphy), ενοχλημένος καθώς ήταν από τις τσουχτερές χρεώσεις, αποφάσισε να επιτεθεί αλλάζοντας τελικά τα εσωτερικά ρολόγια του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού. Αυτό μόνο έκανε, θα ρωτήσει κανείς; Το «μόνο» προφανώς και δεν κολλάει εδώ καθώς οι πάροχοι της Αμερικής πρόσφεραν τότε χαμηλότερες χρεώσεις σε νυχτερινές κλήσεις, αλλάζοντας λοιπόν την επίσημη ώρα καταγραφής της AT&T, ο Zap μπόρεσε να παρέχει σε όλους τους συνδρομητές φτηνότερες κλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Απλό πλην ιστορικό, καθώς μιλάμε για τα σπάργανα του ίντερνετ…

Kevin Poulsen

Ο δαιμόνιος χάκερ απέκτησε στα 20 και πλέον χρόνια της δράσης του φήμη ζηλευτή, αν και τίποτα δεν θα επισκίαζε τον άθλο του 1991, μακράν το εντυπωσιακότερο και πιο διασκεδαστικό κατόρθωμά του. Διασκεδαστικό βέβαια για μας, καθώς ο ίδιος έφαγε 51 μήνες στη φυλακή για την ιστορία, μιας και ο δικαστής δεν μοιραζόταν την ίδια αίσθηση χιούμορ. Τι έκανε όμως και κατέληξε πίσω από τα κάγκελα; Ραδιοφωνικός σταθμός του Λος Άντζελες έκανε έναν τηλεφωνικό διαγωνισμό δίνοντας έπαθλα μια χούφτα από Porsche. Όλοι θέλουν φυσικά μια Porsche, κι έτσι ο χάκερ μπήκε στο τηλεφωνικό δίκτυο της πόλης και το πείραξε με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί ο σταθμός να δέχεται τηλεφωνήματα μόνο από κείνον και τους φίλους του, εξασφαλίζοντας έτσι το γεγονός ότι η τύχη θα είναι αποκλειστικά με το μέρος τους στον διαγωνισμό! Αμίμητο…

TiGER-M@TE

Πόσο εύκολο είναι να χακάρεις μια ιστοσελίδα; Δύο; Τρεις; Πόσες είναι πολλές και ποιος είναι άραγε ο μαγικός αριθμός που εκτοξεύει το «πείραγμα» ηλεκτρονικών σελίδων σε άθλο; Αν μιλάμε για τον διαβόητο TiGER-M@TE, κάντε το 700.000! Ναι, καλά διαβάζετε, ο τύπος έριξε 700.000 ιστοσελίδες και μάλιστα με μια ριξιά! Ήταν το 2011 όταν ο TiGER-M@TE αποφάσισε να ξεμουδιάσει παίζοντας με ολόκληρο data center (Inmotion), γκρεμοτσακίζοντας έτσι εκατοντάδες χιλιάδες ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και το ψαχτήρι της Google στο Μπαγκλαντές. Στο τεραστίων διαστάσεων αυτό κυβερνοέγκλημα την πλήρωσαν επίσης Yahoo και Bing…

MafiaBoy

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε ότι η ικανότητα να ρίχνεις ταυτοχρόνως χιλιάδες ιστοσελίδες μόνο εντυπωσιακότατη μπορεί να λογιστεί, φανταστείτε να προσπαθεί κάποιος να κατεβάσει τεράστια sites όπως το CNN ή το eBay, για παράδειγμα. Και φανταστείτε να το κάνει όταν είναι μόνο 15 χρονών και μάλιστα χωρίς κανέναν κόπο! Αυτό έκανε ακριβώς ο Καναδός Michael Calce, κράτησε εκτός ίντερνετ μια σειρά από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες του κόσμου! Ο Calce, γνωστός ως MafiaBoy, αφού μάζεψε 56 κατηγορίες για ηλεκτρονικά εγκλήματα πέρασε χρόνο σε αναμορφωτήριο, αν και μόλις βγήκε τον «τσίμπησαν» αμέσως εταιρίες παροχής ηλεκτρονικής προστασίας, καθώς ο καλύτερος χάκερ θα μπορούσε να γίνει και ο καλύτερος μπόγιας της ψηφιακής γειτονιάς. Τι τον έπιασε όμως και γονάτισε τις ιστοσελίδες; Η απλή περιέργεια για τις ικανότητές του, κατά πρώτον, και κυρίως το στοίχημα που είχε βάλει με τα φιλαράκια του ότι θα μπορούσε αν ήθελε να γκρεμίσει το CNN. Και όχι μόνο το έκανε, το έκανε μέχρι να τελειώσει το τηλεοπτικό διαφημιστικό διάλειμμα!

Anonymous

Οι πιθανότητες λένε ότι αν δεν κατεβήκατε σήμερα στη Γη από το Διάστημα, πιθανότατα θα έχετε ακούσει για την τρομερή ομάδα των χάκερ που συντάσσουν τις ηλεκτρονικές υπερδυνάμεις τους με δίκαιους αγώνες της οικουμένης. Ο λόγος για τους φοβερούς και τρομερούς Anonymous, την ομάδα των χάκερ που ξεκίνησαν φειδωλά από το διαβόητο 4chan για να μετατραπούν σε μεγάλους υπερασπιστές αλλά και σκληροπυρηνικούς τιμωρούς του ψηφιακού μας κόσμου. Κάθε ιστοσελίδα που σέβεται τον εαυτό της εύχεται να μην μπει ποτέ στο στόχαστρο των Anonymous, οι οποίοι συντάσσουν τις ασύλληπτες δυνάμεις τους στην υπηρεσία του καλού. Ένα από τα πλέον γνωστά χτυπήματά τους ήταν η ιερή σταυροφορία να γκρεμίσουν την εκκλησία του μίσους με τα ζοφερά ομοφοβικά κηρύγματα, τη διαβόητη Westboro Baptist Church. Ήταν το 2012 όταν οι Anonymous απέκτησαν τον έλεγχο της επίσημης ιστοσελίδας της εκκλησιαστικής οργάνωσης, δημοσιεύοντας τα ονόματα των σκοτεινών μελών αλλά και πολλές ακόμα απόρρητες πληροφορίες. Μέχρι και «ταπετσαρία» με γκέι πορνό έβαλαν στην ιστοσελίδα, κάνοντας όλους να παραδεχτούν πως κάποιος έπρεπε επιτέλους να τα βάλει με τους γνωστούς ρατσιστές. Έκτοτε βέβαια έχουν κάνει τόσα πολλά και μαγικά που το περιστατικό του 2012 είναι πια μια παλιά ιστορία…

Gary McKinnon

Μέχρι τώρα μιλήσαμε για ηλεκτρονικές επιθέσεις που είχαν μέσα τους το κωμικό στοιχείο ή ήταν απλά εντυπωσιακές σε διαστάσεις. Ώρα να μπούμε πια στην αληθινά τρομακτική επικράτεια του hacking, εκεί που ο πόλεμος με την εθνική ασφάλεια και τις μυστικές υπηρεσίες μαίνεται στο περιθώριο της ηλεκτρονικής δραστηριότητας. Μεγάλο όνομα είναι εδώ ο Gary McKinnon, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση στο δίκτυο του αμερικανικού Πενταγώνου και υπέκλεψε 24.000 απόρρητα αρχεία! Ναι, καλά διαβάζετε, ο τύπος χάκεψε το Πεντάγωνο και είχε πλέον στα χέρια του χιλιάδες διαβαθμισμένους φακέλους του αμερικανικού στρατού. Στο εν λόγω περιστατικό μάλιστα, πριν η NSA τον κατονομάσει ως υπαίτιο, η κυβέρνηση έκανε λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα ή ακόμα και παρέμβαση ξένων μυστικών υπηρεσιών στο εσωτερικό της! Το πράγμα θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί σε κάτι χειρότερο και πολλοί ήταν αυτοί που έχασαν τον ύπνο τους για μέρες…

Το Twitter της Βόρειας Κορέας

Το γνωστό κοινωνικό δίκτυο αποτελεί συχνά στόχο για κυβερνοεπιθέσεις, αν και τα χτυπήματα στρέφονται συνήθως σε λογαριασμούς διασημοτήτων που προβαίνουν σε ρατσιστικά σχόλια και άλλες τέτοιου είδους δραστηριότητες. Το Twitter το χρησιμοποιούν όμως και οι κυβερνήσεις όλων σχεδόν των χωρών, αλλά και επίσημοι αξιωματούχοι, όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας και ο εκλιπών σήμερα πατέρας του, ο δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ιλ. Και βέβαια εδώ δεν μιλάμε για κωμικό χτύπημα που κορόιδευε τον ηγέτη για το ιδιαίτερο κούρεμά του ή την αγάπη του για το μπάσκετ, αλλά για επίθεση που έκανε τον λογαριασμό του να καλεί ανοιχτά τον κόσμο σε εξέγερση κατά του καθεστώτος! Η ίδια ομάδα πείραξε και το επίσημο κανάλι του έθνους στο YouTube παρεμβάλλοντας ένα καρτούν με τον γιο (Κιμ Γιονγκ Ουν) να πατά τους πολίτες με το σπορ αμάξι του. Ο αναβρασμός που επικράτησε στο εσωτερικό της απομονωμένης χώρας, περιττό να αναφερθεί…

Mathew Bevan και Richard Pryce

Εδώ μιλάμε για την κυβερνοεπίθεση που λίγο έλειψε να ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο! Τόσο απλά, τόσο καταπληκτικά. Οι δυο πιτσιρικάδες από την Ουαλία θέλησαν να αποδείξουν το 1996 συγκάλυψη υπόθεσης εξωγήινων(!), γι’ αυτό και τρύπωσαν στα αρχεία της αεροπορικής βάσης Griffiss στη Νέα Υόρκη, αναζητώντας αποδείξεις για υποτιθέμενη εμφάνιση ΑΤΙΑ και το πώς το απέκρυψαν οι Αμερικανοί. Δεν ξέρουμε αν βρήκαν εξωγήινους, αυτό που ξέρουμε πάντως είναι ότι σύντομα η υπηρεσία ανακάλυψε ότι κάποιος είχε παρεισφρήσει στο σύστημά της και υπέκλεπτε τα αρχεία της, τα διαβαθμισμένα αρχεία της φυσικά. Δεν ήξεραν βέβαια ούτε ποιος ήταν ο εισβολέας ούτε τι σκοπούς είχε, επικράτησε λοιπόν πανικός. Θα μπορούσε εξάλλου να ήταν κάλλιστα μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, και ξέρετε ποιων χωρών εννοούμε, που έχωναν τη μύτη τους στο επίσημο δίκτυο του αμερικανικού στρατού. Όπως ισχυρίστηκε αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, οι δυο Βρετανοί λίγο έλειψε να πυροδοτήσουν θερμό επεισόδιο…

Lulz Security

Εντάξει, μπορεί το Πεντάγωνο και ο αμερικανικός στρατός να είναι ευάλωτος σε επιθέσεις, τον υπολογιστή της παντοδύναμης CIA δεν μπορεί πάντως να τον πειράξει κανείς. Σωστά; Μάλλον όχι! Ήταν το 2011 όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι σκληροπυρηνικοί και διάσημοι σήμερα χάκερ της ομάδας Lulz Sec, οι οποίοι τρύπωσαν ανενόχλητοι στο δίκτυο της CIA και έπαιξαν μπαλίτσα παίζοντας με τις ρυθμίσεις του, πριν το κατεβάσουν από τον ιστό. Δεν είχαν σκοπό να υποκλέψουν τις απόρρητες πληροφορίες που φιλοξενούνται κλειδαμπαρωμένες και κωδικοποιημένες εκεί, παρά το γεγονός ότι ήταν πια στο χέρι τους, καθώς το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να κάνουν επίδειξη δύναμης και να υπονομεύσουν τη φερόμενη ως άτρωτη CIA! Μετά το διαβόητο χτύπημα που σκόρπισε ηλεκτρονικό τρόμο στις ΗΠΑ, η Lulz Security χτύπησε μια σειρά ακόμα από στόχους, από τη Γερουσία και το Κογκρέσο μέχρι και τηλεοπτικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης, δείχνοντας στην πράξη ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο και όλοι πρέπει να προσέχουν πολύ πού αποθηκεύουν τα άπλυτά τους…

Τζούλιαν Ασάνζ

Τον Τζούλιαν Ασάνζ τον μάθαμε από την εμπλοκή του με το WikiLeaks, αν και ο ίδιος ήταν διαπρεπής χάκερ ήδη από τη δεκαετία του 1980, συνδέοντας το όνομά του με σωρεία κυβερνοεπιθέσεων αλλά και κύκλους χάκερ ανά τον κόσμο. Ο ίδιος αποτελούσε πονοκέφαλο για τις κυβερνήσεις του πλανήτη ήδη από έφηβος, έχοντας την κακιά συνήθεια να βγάζει στη φόρα τα κακώς κείμενά τους. Και βέβαια μετά ήρθε το διαβόητο WikiLeaks, με τον ίδιο να ανήκει πράγματι στην ιδρυτική του ομάδα, αν και ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι ήταν ο ιδρυτής ή ο διευθυντής του, ισχυριζόμενος ότι ήταν απλώς ο εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού. Και βέβαια μπορεί να δήλωνε ότι ό,τι έβγαζε στη φόρα η ιστοσελίδα ήταν αποτέλεσμα ευγενικής χορηγίας άλλων χάκερ, όλοι όμως ξέρουν ότι ο Ασάνζ παραείναι καλός και δαιμόνιος κυβερνοπειρατής για να κάθεται άπραγος στα αυγά του. Και βέβαια είναι και το άλλο: ξέρεις ότι τα έχεις καταφέρει στο κυβερνοέγκλημα και είσαι πια στην κορυφή όταν οι ΗΠΑ σε αποκαλούν εχθρό τους! Ο διεθνούς φήμης χάκερ και γνωστός ταραχοποιός απασχολεί με τα καμώματά του (τα καλά καμώματά του, αλίμονο) την οικουμένη εδώ και δεκαετίες…

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact