Η Πορτογαλία μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμά στο 4,9% του ΑΕΠ της τους πρώτους εννιά μήνες του τρέχοντος έτους, επιτυγχάνοντας μια σημαντική πτώση του από το 5,7% που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών καταγράφηκε την επομένη της νέας προειδοποίησης που απηύθυναν στη Λισαβόνα οι Βρυξέλλες, επικρίνοντας τη «χαλάρωση» των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής στην Πορτογαλία μετά την έξοδο της χώρας τον Μάιο από το πρόγραμμα στήριξης.
Για το σύνολο της χρονιάς η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 4,8% του ΑΕΠ, ότι δηλαδή θα είναι ανώτερο του στόχου (4%) που είχαν θέσει οι διεθνείς πιστωτές της Λισαβόνας, λόγω κυρίως της εφαρμογής στη χώρα του νέου τρόπου υπολογισμού των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η βελτίωση που διαπιστώθηκε από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο οφείλεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων (+3,3%), που υπερέβη εκείνη των δαπανών (+1,6%). Το INE επισημαίνει επίσης την αύξηση κατά 5,8% των προβλεπόμενων εσόδων του δημοσίου από φόρους εισοδήματος και περιουσίας.
Η Κομισιόν, η οποία τηρεί κριτική στάση σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές προβλέψεις της πορτογαλικής κυβέρνησης, αναμένει ότι η Λισαβόνα θα καταγράψει δημόσιο έλλειμμα ύψους 4,9% του ΑΕΠ της το 2014, που θα μπορούσε να φθάσει το 7,7% εάν συνυπολογιζόταν σε αυτό το κόστος για τη διάσωση της Banco Espirito Santo (BES) τον Αύγουστο.
Ενώ απομένει πλέον χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους ως τις βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν εντός του 2015, η κεντροδεξιά κυβέρνηση εμφανίζει ενδείξεις κόπωσης όσον αφορά την προώθηση μέτρων λιτότητας, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους διεθνείς πιστωτές της.
«Η διάθεση για τολμηρές μεταρρυθμίσεις μοιάζει να υποχωρεί τους τελευταίους μήνες και δεν φαίνεται να υπάρχει ευρεία συναίνεση για μια μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική», τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η δημοσιονομική προσαρμογή προοδευτικά περιορίστηκε το 2014», σχολίασε ακόμη η Κομισιόν, σε μια έκθεσή της που δημοσιοποίησε μετά την επίσκεψη -τον Νοέμβριο- κλιμακίου της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) για την αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η Λισαβόνα.
Η Πορτογαλία είναι ανάμεσα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης τα οποία, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, διατρέχουν «κίνδυνο μη συμμόρφωσης» προς τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, που επιβάλλουν τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ κάθε χώρας.
Πηγή