Η καθιστική ζωή, η πολύωρη ορθοστασία και η έλλειψη άσκησης, καθώς και η κληρονομικότητα είναι οι βασικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν φλεβική ανεπάρκεια.
Η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές όπως κιρσούς και ευρυαγγείες, ενώ σε πιο προχωρημένο στάδιο εκδηλώνεται με οίδημα, πρήζονται δηλαδή τα πόδια.
Όσοι πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια, παρουσιάζουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως αίσθημα βάρους και κόπωσης, κάψιμο και πόνο ειδικά το καλοκαίρι.
Τι πρέπει να κάνετε
-Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία και καθιστική θέση και χρησιμοποιείτε ειδικές ελαστικές κάλτσες.
-Αν κάνετε δουλειά γραφείου, αποφεύγετε να σταυρώνετε τα πόδια σας, να σηκώνεστε τακτικά για περπάτημα και να χρησιμοποιείτε υποπόδιο.
Στο γραφείο
-Κάντε συχνές περιστροφικές κινήσεις των άκρων ποδών καθώς και συχνή κάμψη και έκτασή τους.
-Τεντώνετε σιγά-σιγά τα γόνατά σας και κρατάτε τα τεντωμένα για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα.
-Με τις πτέρνες κολλημένες στο πάτωμα ανεβοκατεβάστε τις μύτες των ποδιών κτυπώντας ρυθμικά το πάτωμα.
-Με τις μύτες των ποδιών κολλημένες στο πάτωμα ανεβοκατεβάστε τις πτέρνες λυγίζοντας ελαφρά τα γόνατα.
-Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα όπως η καθημερινή βάδιση, το ελαφρύ τρέξιμο, το ποδήλατο και ιδιαίτερα το κολύμπι σε ώρες χωρίς ηλιοφάνεια και με άφθονη ενυδάτωση βοηθά τη φλεβική κυκλοφορία.
-Η σωματική άσκηση βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους και στην απαραίτητη απώλεια βάρους για τους υπέρβαρους με φλεβική ανεπάρκεια.
-Σε μεγάλη φλεβική ανεπάρκεια η υπερβολική ή έντονη αθλητική δραστηριότητα ωστόσο μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.
Τα άτομα με μεγάλη φλεβική ανεπάρκεια θα πρέπει να συμβουλεύονται αγγειοχειρουργό και γυμναστή για τη δημιουργία εξατομικευμένου προγράμματος άθλησης, σε περίπτωση που επιθυμούν να ασκούνται σε γυμναστήριο.