Η γη σείστηκε και πάλι στη γειτονιά μας. Ένας σεισμός 6,2 Ρίχτερ χτύπησε χθες το μεσημέρι τη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, και οι αρχές δεν έχασαν χρόνο. Με το φόβο ενός ακόμα μεγαλύτερου σεισμού – ακόμα και 7,5 Ρίχτερ – να πλανάται πάνω από την Πόλη, έχει ήδη στηθεί ένα εκτεταμένο σχέδιο εκκένωσης, σε περίπτωση που τα πράγματα χειροτερέψουν.
Το τουρκικό κράτος και ο Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης έχουν καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχουν ήδη οριστεί 23 περιοχές εκκένωσης εντός της πόλης, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί δυνάμεις από τη χωροφυλακή, το γεωδυναμικό ινστιτούτο και το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο στόχος είναι ένας: να σωθούν ανθρώπινες ζωές, με τον πιο γρήγορο και ασφαλή τρόπο.
Η μετακίνηση των πολιτών θα γίνει με κάθε διαθέσιμο μέσο: πλοία, αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία και οχήματα. Ειδικά στη θάλασσα, έχουν επιλεγεί έξι σημεία από τα οποία μπορούν να απομακρυνθούν μαζικά οι κάτοικοι, ενώ τα πλοία του Λιμενικού θα είναι σε διαρκή ετοιμότητα. Παράλληλα, στη στεριά θα αξιοποιηθούν μεγάλοι οδικοί άξονες όπως η γέφυρα Οσμάν Γκαζί και ο αυτοκινητόδρομος του Βόρειου Μαρμαρά.
Αξιοσημείωτο είναι πως οι εθελοντές, που θέλουν να βοηθήσουν στις πληγείσες περιοχές, θα μετακινηθούν οργανωμένα προς τα σημεία που έχουν ανάγκη, μέσα από αυτό το δίκτυο μεταφορών. Όλα αυτά δείχνουν μια κινητοποίηση σε επίπεδο “πολέμου” – και ίσως, καλώς γίνεται.
Τι λένε οι επιστήμονες
Η ανησυχία δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και επιστημονική. Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ήταν ξεκάθαρος: το ρήγμα αυτό δεν έχει “σπάσει” εδώ και σχεδόν 300 χρόνια, και όπως λέει χαρακτηριστικά, “η περιοχή χρωστάει έναν μεγάλο σεισμό”.
Η Ιστορία δείχνει ότι σεισμοί 7 και πάνω έχουν ξαναχτυπήσει την περιοχή, με τραγικά αποτελέσματα. Σεισμός το 1509, για παράδειγμα, στοίχισε χιλιάδες ζωές. Σήμερα, η Πόλη είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένη, πιο «φορτωμένη» από πλευράς υποδομών και βιομηχανικής δραστηριότητας. Ένα δυνατό χτύπημα θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες.
Ωστόσο, σε ερώτηση για το αν ένας τέτοιος σεισμός θα μπορούσε να επηρεάσει την Ελλάδα, ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός: δεν υπάρχει άμεση απειλή για εμάς, αφού το ρήγμα δεν σπάει όλο μαζί. Μπορεί να φτάνει μέχρι τη Λήμνο και τις Βόρειες Σποράδες, αλλά ένας μεγάλος σεισμός στην Πόλη δεν μεταφέρεται σεισμικά στον ελληνικό χώρο.
Σε κάθε περίπτωση, η Κωνσταντινούπολη δείχνει να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Και ίσως αυτή η ετοιμότητα να είναι το πιο δυνατό της όπλο απέναντι στην απειλή του εγκέλαδου. Γιατί, όταν έχεις απέναντί σου τη φύση, η πρόληψη είναι το καλύτερο σχέδιο επιβίωσης.