Τρεις πιθανές εξελίξεις για τους σεισμούς στη Σαντορίνη σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Συνολάκη
Ανησυχία έχει προκαλέσει η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, με τους ειδικούς να ερευνούν ενδελεχώς τα φαινόμενα. Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, περιέγραψε τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο πρέπει να παρακολουθείται με προσοχή.
Τα τρία σενάρια
Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, το πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο είναι η σεισμική ακολουθία να σταματήσει από μόνη της, όπως συνέβη το 2011. Σε αυτή την περίπτωση, η δραστηριότητα δεν θα εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό, και η περιοχή θα ηρεμήσει.
Το δεύτερο σενάριο αναφέρει την πιθανότητα εκδήλωσης ενός μεγαλύτερου σεισμού, κάτι που, αν και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, αποτελεί μία πιθανή εξέλιξη που οι επιστήμονες λαμβάνουν υπόψη τους.
Το τρίτο σενάριο σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, υπάρχει το ενδεχόμενο ενός μικρού ηφαιστειακού παροξυσμού, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει τοπικές αναταράξεις και πιθανές αλλαγές στη γεωλογική δραστηριότητα της περιοχής.
Το ηφαίστειο του Κολούμπο και οι φόβοι για τσουνάμι
Ο καθηγητής Συνολάκης τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε αρχίσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι η λάβα και τα υγρά του ηφαιστείου μπορεί να μεταναστεύουν προς τα νοτιοανατολικά.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο μιας μεγάλης έκρηξης στο ηφαίστειο Κολούμπο, το οποίο βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η πιθανότητα κατολίσθησης μιας πλευράς του ηφαιστείου μέσα στη θάλασσα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι.
Προετοιμασία και μέτρα προστασίας
Παρόλο που ο κ. Συνολάκης δήλωσε ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε», υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχουν μόνιμα παρατηρητήρια στη Σαντορίνη και να είναι προετοιμασμένη τόσο η Πολιτεία όσο και οι κάτοικοι. Επεσήμανε επίσης ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε περίπτωση τσουνάμι είναι η λανθασμένη αντίδραση των πολιτών, καθώς πολλοί τείνουν να παραμένουν στη θέση τους καταγράφοντας το φαινόμενο αντί να απομακρύνονται άμεσα σε ασφαλή σημεία.
Καταλήγοντας, ο καθηγητής υπενθύμισε ότι ακόμη και αν η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα εκτονωθεί, το φαινόμενο ενδέχεται να επανέλθει στο μέλλον. Γι’ αυτόν τον λόγο, η παρακολούθηση της περιοχής και η λήψη μέτρων προστασίας είναι ζωτικής σημασίας.