Με πλειοψηφία εγκρίθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό, συγκεντρώνοντας 157 «ΥΠΕΡ» και 139 «ΚΑΤΑ» από τους 295 που ψήφισαν, με την αντιπολίτευση να το απορρίπτει συνολικά.
Το εν λόγω νομοθετικό σχέδιο εισάγει νέες ρυθμίσεις για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού.
Προηγήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, που είχε αιτηθεί το ΚΚΕ, επί της αρχής και των άρθρων 1-15 του σχεδίου νόμου.
Κατά τη διάρκεια της έντονης αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, οι αντίπαλοι πολιτικοί ηγέτες αντάλλαξαν σφοδρές κατηγορίες για τις προβλεπόμενες διατάξεις.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας προτείνει ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται μέσω αλγοριθμικής διαδικασίας. Η μαθηματική φόρμουλα θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και την αποδοτικότητα της εργασίας, προσδιορίζοντας αυξήσεις ή περιορισμούς όταν οι συνθήκες δεν το δικαιολογούν.
«Ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους»
Η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο λέγοντας πως με την υπερψήφισή του «ο νέος κατώτατος μισθός συνιστά ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους», εξηγώντας πως: «Η απαγόρευση μείωσης του κατώτατου μισθού που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο παρέχει μία ασφάλεια που ως σήμερα δεν υφίσταται. Επιπλέον, εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα για μεσο-μακροπρόθεσμο οικογενειακό προγραμματισμό και επιχειρησιακό σχεδιασμό.
Ο νέος κατώτατος μισθός στηρίζεται σε αντικειμενικούς δείκτες άμεσα συνδεδεμένους με την καθημερινότητα των εργαζόμενων και την πορεία της οικονομίας: Λαμβάνει υπόψη την εξέλιξη των τιμών για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής, αλλά εξασφαλίζει και μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη στους εργαζομένους, συνδέοντας τις αμοιβές τους με τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Ο νέος κατώτατος μισθός θα προστατεύει για πρώτη φορά και Δημοσίους Υπαλλήλους: Θα υπάρχει πλέον ένας κατώτατος μισθός στη χώρα, και θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα».