Καθώς ο αριθμός των θυμάτων από τον κυκλώνα Μίλτον στη Φλόριντα συνεχίζει να αυξάνεται, αναδύεται η ανάγκη να εξεταστεί η πιθανότητα ανάλογων φαινομένων στη Μεσόγειο και, ειδικότερα, στην Ελλάδα, λόγω της κλιματικής κρίσης.
Η αλλαγή του κλίματος έχει οδηγήσει σε αυξημένη συχνότητα και ένταση καιρικών φαινομένων όπως κυκλώνες, τυφώνες και θυελλώδεις βροχές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα φαινόμενα αυτά μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων, καθώς και στην υποδομή και την οικονομία των περιοχών που επηρεάζονται. Για παράδειγμα, η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη ενός κυκλώνα και να οδηγήσει σε πιο έντονες καταστροφές.
Το φαινόμενο τυφώνων δεν είναι απίθανο να το ζήσουμε στην Ελλάδα, καθώς οι ειδικοί σημειώνουν πως η Μεσόγειος μπορεί να «γεννήσει» τέτοιας μορφής έντονες αναταράξεις. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι δεν θα φτάσουν στο μέγεθος του Μίλτον.
Ο Χρήστος Ζερεφός, εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή ανέφερε: «Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών καταστάσεων που είναι συνέπεια της υπερθέρμανσης και της ατμόσφαιρας και ιδίως των ωκεανών θα συνεχιστεί και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να φυλασσόμεθα, να ξέρουμε τι θα κάνουμε».
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η Μεσόγειος μπορεί να «γεννήσει» τυφώνες, αλλά επειδή δεν διαθέτει αρκετή επιφάνεια ύδατος, δεν δύναται να δημιουργήσει κυκλώνες του μεγέθους του Μίλτον που «σάρωσε» τη Φλόριντα.
Ο Μιχάλης Διακάκης, επίκουρος καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είπε με τη σειρά του: «Ο Ιανός που ήταν από τους πιο πρόσφατους μεοσγειακούς κυκλώνες, έφτασε την κατηγορία 1 στη σχετική κλίμακα και για κάποιες ώρες το 2, αλλά καμία σχέση με τη 5 και τη σφοδρότητα που χτυπούν αυτή τη στιγμή ο Μίλτον τη Φλόριντα».