ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Milton: Ώρα μηδέν για τη Φλόριντα – Live εικόνα

Ο τυφώνας Milton, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις ισχυρότερες και πιο καταστροφικές καταιγίδες των τελευταίων δεκαετιών, βρίσκεται μία ανάσα από τις ακτές της Φλόριντα, τις οποίες αναμένεται να πλήξει απόψε. Με ανέμους που αγγίζουν τα 233 χιλιόμετρα την ώρα και το ύψος του νερού να φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα, οι Αρχές προειδοποιούν ότι πρόκειται για μια κατάσταση «ζωής ή θανάτου».

Περίπου 7,2 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα βρίσκονται υπό εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης, με τουλάχιστον 15 κομητείες να έχουν ήδη λάβει μέτρα για την απομάκρυνση των πολιτών από τις επικίνδυνες ζώνες. Οι προειδοποιήσεις για ανεμοθύελλες καλύπτουν σχεδόν όλη τη δυτική ακτή της Φλόριντα, ενώ εκτεταμένες βροχοπτώσεις και πλημμύρες αναμένονται σε μεγάλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής ακτής.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Οι πλημμύρες θα οδηγήσουν σε θανάτους. Δεν βλέπω τρόπο να το αποφύγουμε, όταν το ύψος του νερού μπορεί να φτάσει τα 4,5 μέτρα». Οι αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής μεταξύ Τάμπα και Φορτ Μάγιερς ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ιστορικά φουσκώματα.

Ο Milton, που κατατάσσεται ως κατηγορίας 4, πλησιάζει γρήγορα τις ακτές της Φλόριντα και αναμένεται να πλήξει την περιοχή ως κατηγορία 3. Οι άνεμοι έχουν μειωθεί ελαφρώς, με ταχύτητες που κυμαίνονται πλέον στα 233 χλμ/ώρα, αλλά οι μετεωρολόγοι τονίζουν ότι ο τυφώνας παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνος. Η Εθνική Υπηρεσία Καιρού των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι «οι συνθήκες θα επιδεινωθούν ραγδαία μέσα στις επόμενες ώρες, ειδικά στις περιοχές όπου αναμένεται να πλήξει ο τυφώνας».

Σημαντικές ποσότητες βροχής, που μπορεί να φτάσουν έως και τα 46 εκατοστά, προβλέπονται από την Τάμπα μέχρι το Ορλάντο, με τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρών να αυξάνεται ραγδαία.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι σε πλήρη ετοιμότητα και έχει αποστείλει χιλιάδες υπαλλήλους για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και αποκατάστασης των ζημιών. Τόνισε επίσης ότι έχει δώσει στον κυβερνήτη ΝτεΣάντις και τη δήμαρχο της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, την προσωπική του τηλεφωνική γραμμή για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, προσέθεσε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να υποστούν παράνομες πρακτικές εκμετάλλευσης, όπως αύξηση τιμών στα καύσιμα και στα ξενοδοχεία. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα λογοδοτήσουν όσοι επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση», δήλωσε.

Ο τυφώνας Milton δεν απειλεί μόνο τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων της Φλόριντα, αλλά και την ευρύτερη οικονομία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Oxford Economics, περίπου το 3% του ΑΕΠ των ΗΠΑ βρίσκεται απευθείας στην πορεία του τυφώνα, και οι οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να είναι τεράστιες. Ο αντίκτυπος στη βιομηχανία, στο λιανικό εμπόριο, στη στέγαση και στον τουρισμό θα είναι σημαντικός, ενώ οι εκτιμώμενες ασφαλισμένες ζημιές μπορεί να ξεπεράσουν τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Ράιαν Σουίτ, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ για την Oxford Economics, δήλωσε: «Μπορεί να φαίνεται μικρό ποσοστό όταν μιλάμε για ένα ΑΕΠ 29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά είναι αρκετά σημαντικό».

Η Τάμπα, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο πλημμύρας. Τα τελευταία χρόνια, η πόλη έχει δεχτεί δεκάδες χιλιάδες νέους κατοίκους, κυρίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με πολλούς να εγκαθίστανται σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Clearwater και το St. Petersburg.

Ωστόσο, αυτές οι περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε πλημμύρες, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με δεδομένα απογραφής, πάνω από 51.000 άτομα μετακόμισαν στην περιοχή μεταξύ 2022 και 2023, καθιστώντας την την πέμπτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη μητροπολιτική περιοχή στις ΗΠΑ.

Οι Αρχές προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά, ειδικά στις περιοχές που θα βρεθούν απευθείας στην πορεία του τυφώνα. Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων, Μάικλ Μπρέναν, δήλωσε: «Οι συνθήκες θα χειροτερέψουν ραγδαία μέσα στις επόμενες ώρες, και είναι δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς πού θα προσκρούσει ο Milton».

Στην κομητεία Σαρλότ, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ., ενώ στην κομητεία Λι, η υπηρεσία δημόσιας ασφάλειας θα σταματήσει να ανταποκρίνεται σε κλήσεις όταν οι καιρικές συνθήκες χειροτερέψουν. Οι Αρχές της πόλης St. Petersburg προειδοποίησαν ότι η πόλη μπορεί να αντιμετωπίσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και πιθανή κατάρρευση του αποχετευτικού συστήματος.

Οι κάτοικοι που δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από τις επικίνδυνες ζώνες έχουν προειδοποιηθεί να το κάνουν άμεσα. «Αυτό είναι το τελευταίο σας προειδοποιητικό μήνυμα για να μετακινηθείτε προς ένα καταφύγιο», δήλωσαν οι Αρχές της κομητείας Πάσκο.

Οι κάτοικοι της περιοχής της Τάμπα αντιμετωπίζουν προβλήματα και στην εύρεση καυσίμων, με το 59% των πρατηρίων να έχουν ήδη εξαντληθεί, σύμφωνα με την εφαρμογή GasBuddy. Στην κομητεία Σαρασότα, το ποσοστό των πρατηρίων χωρίς καύσιμα έχει φτάσει στο 39%.

Δείτε live εικόνα

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact