ΚΟΣΜΟΣ

Ηχούν σειρήνες στο Τελ Αβίβ – Η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες ανήμερα της 7ης Οκτωβρίου

Οι Ισραηλινοί τελούσαν αγρυπνίες και ζοφερές τελετές τη Δευτέρα για τον εορτασμό ενός έτους από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, τη φονικότερη στην ιστορία της χώρας, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα και σημάδεψε ανεξίτηλα τους Ισραηλινούς.

Η αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση, η οποία έπιασε το Ισραήλ απροετοίμαστο σε μια μεγάλη εβραϊκή γιορτή, διέλυσε το αίσθημα ασφάλειας των Ισραηλινών και κλόνισε την πίστη τους στους ηγέτες και στον στρατό τους.

Οι μετασεισμοί του εξακολουθούν να κυματίζουν ένα χρόνο αργότερα. Ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται και το Ισραήλ διεξάγει έναν νέο πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, η οποία άρχισε να επιτίθεται στο Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου. Υπάρχει επίσης μια κλιμακούμενη σύγκρουση με το Ιράν – το οποίο υποστηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τις μαχητικές ομάδες της Χεζμπολάχ – που απειλεί να παρασύρει την περιοχή μια πολύ πιο επικίνδυνη πυρκαγιά.

Και τη Δευτέρα, η Χαμάς έδειξε ότι εξακολουθούσε να δίνει μάχη. Εκτόξευσε ρουκέτες που πυροδότησαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο Τελ Αβίβ, καθώς και πιο κοντά στα σύνορα της Γάζας.

Στη Γάζα, η οποία εξακολουθεί να λυγίζει κάτω από το βάρος του συνεχιζόμενου πολέμου, δεν έχει προγραμματιστεί επίσημη εκδήλωση μνήμης. Η μαζική καταστροφή και ο εκτοπισμός είναι μια συνεχής υπενθύμιση της ισραηλινής επίθεσης αντιποίνων στην επικράτεια, η οποία δεν έχει τέλος.

Οι Ισραηλινοί συρρέουν σε τελετές, νεκροταφεία και μνημεία σε όλη τη χώρα, ενθυμούμενοι τα εκατοντάδες θύματα, τους δεκάδες ομήρους ακόμα σε αιχμαλωσία και τους στρατιώτες που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν προσπαθώντας να τους σώσουν.

Στις 6:29 π.μ. — ακριβώς τη στιγμή που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της — οι οικογένειες των νεκρών στο μουσικό φεστιβάλ Nova, μαζί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Isaac Herzog, συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου σκοτώθηκαν σχεδόν 400 άνθρωποι και απ’ όπου συνελήφθησαν πολλοί άλλοι όμηροι.

Αφού έπαιξαν για λίγο την ίδια trance μουσική που ακούστηκε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, εκατοντάδες μέλη της οικογένειας και φίλοι των θυμάτων στάθηκαν όρθιοι για μια στιγμή σιωπής. Ο διαπεραστικός θρήνος μιας γυναίκας έσπασε τη σιωπή καθώς αντηχούσαν εκρήξεις από τις μάχες στη Γάζα, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά.

«Όταν είμαστε εδώ, είμαστε κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτή είναι η στιγμή που χόρεψαν και έφυγαν», είπε η Sigal Bar-On, της οποίας η ανιψιά, Yuval Bar-On, 25 ετών, και ο αρραβωνιαστικός της Moshe Shuva, 34, υποτίθεται ότι θα παντρεύονταν τον Δεκέμβριο του 2023.

Στις 6:31 π.μ., τέσσερις βλήματα εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα προς τις ίδιες τις ισραηλινές κοινότητες που δέχθηκαν σφοδρή επίθεση πέρυσι, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Η τελετή δεν διακόπηκε.

Σηματοδοτώντας τη στιγμή που ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς πριν από ένα χρόνο, οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα —περίπου 100, εκ των οποίων το ένα τρίτο λέγεται ότι είναι νεκροί— συγκεντρώθηκαν κοντά στην κατοικία του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και στάθηκαν σε σειρήνα δύο λεπτών. αναπαράγοντας ένα έθιμο από τις πιο επίσημες ημερομηνίες του ισραηλινού ημερολογίου, τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την Ημέρα Μνήμης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact