ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Πόσο κοντά είμαστε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ εκτοξεύοντας δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους το βράδυ της Τρίτης (1/10). Το Ισραήλ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ αναμένεται να «απαντήσει» στην επίθεση, όπως διαμηνύουν αξιωματούχοι σε όλους τους τόνους.

Η μαζικότητα της επόμενης απάντησης του Ιράν στο Ισραήλ θα προκαλέσει μία ακόμη μεγαλύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με τους αξιωματούχους του Τελ Αβίβ, μιλώντας στο Axios, να κάνουν λόγο πως στο «τραπέζι» βρίσκονται και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

Ωστόσο, στη Μέση Ανατολή διπλωματικά δεν δραστηριοποιούνται μόνο τα κράτη που υπάρχουν και οι ΗΠΑ. Σημαντικοί παίκτες στην «σκακιέρα» είναι η Κίνα αλλά και η Ρωσία.

Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει αφού καταλυτικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι ο κύριος «παίκτης», οι ΗΠΑ, είναι σε προεκλογική περίοδο. Ο Τζο Μπάιντεν που είναι και ο πρόεδρος αποσύρεται με την Κάμαλα Χάρις να αντιμετωπίζει τον Ντόναλντ Τραμπ σε περίπου ένα μήνα.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι σε προεκλογική περίοδο, οι ΗΠΑ δεν δίνουν τη δέουσα σημασία διπλωματικά στη Μέση Ανατολή και επιχειρούν να κρατήσουν την κατάσταση σχετικά στάσιμη, αποκλιμακώνοντας την ένταση σε συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ

Άλλωστε, αρκετές ώρες πριν την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους τα αμερικανικά ΜΜΕ επικαλούνταν ανώτατο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, πιθανότατα τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, για επικείμενη επίθεση της Τεχεράνης.

Άρα οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί και είχαν ενημερώσει το Ισραήλ, αποδεικνύοντας πως έχουν ανεπισήμως διαύλους επικοινωνίας με το Ιράν. Επίσης στην προηγούμενη επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ με drones είχαν ενημερωθεί και τότε είχαν συμμετάσχει στην κατάρριψή τους.

Σε περίπτωση εκλογής της Κάμαλα Χάρις, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα αποκλιμακωθεί δραματικά. Όμως, σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ οι εντάσεις θα συνεχιστούν χωρίς όμως η κατάσταση να ξεφύγει. Και αυτό διότι ναι μεν ο Τραμπ στηρίζει ανοιχτά το Ισραήλ, όμως το κύριο «μέτωπό» του είναι με μία υπερδύναμη: την Κίνα.

Στο μεταξύ, η Κίνα που έχει διαύλους επικοινωνίας και με το Ιράν, δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την γενίκευση στη Μέση Ανατολή αφού το κύριο μέτωπο της χώρας αφορά τις συγκρούσεις στην Ταϊβάν, στις οποίες εμπλέκονται και οι ΗΠΑ. Η Ταϊβάν είναι το «καυτό» θέμα για το Πεκίνο με αποτέλεσμα να μην έχει συμφέρον από έναν γενικευμένο πόλεμο στα δυτικά του. Οπότε καταβάλλει συνεχείς διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία και ένα μέτωπο σε τόσο κοντινή απόσταση όσο είναι η Μέση Ανατολή δεν επιθυμεί ούτε η Μόσχα αλλά ούτε και το Κίεβο. Η Ρωσία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και σε συνεργασία με την Κίνα καταβάλλει προσπάθειες για την εκτόνωση της έντασης.

Τέλος, η Ευρώπη έχει επιλέξει κυρίως τον ρόλο του παρατηρητή των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, κάνοντας περιορισμένες διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης, αφού το κύριο μέτωπο που την απασχολεί είναι αυτό στην Ουκρανία.

Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ιδιαίτερα απίθανος αφού οι κύριοι διπλωματικοί παίκτες στη Μέση Ανατολή δεν έχουν σκοπό τη γενικευμένη σύγκρουση.

Ο κίνδυνος για γενίκευση ελλοχεύει και θα ελλοχεύει στην περιοχή αφού το Μεσανατολικό είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο ζήτημα που δεν έχει λυθεί επί σειρά ετών και αφορά:

  • Την πολιτική που ακολουθούν οι χώρες της Μέσης Ανατολής σε σχέση με τη δύση
  • Την οικονομία και κυρίως το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής από το οποίο εξαρτιούνται χώρες της δύσης
  • Τους κοινωνικούς παράγοντες όπως η θρησκεία στη Μέση Ανατολή που είναι κυρίως το Ισλάμ σε αντίθεση με τις χώρες της δύσης
  • Τους πολιτιστικούς παράγοντες στις χώρες της Μέσης Ανατολής που διαφέρουν σημαντικά με αυτούς των χωρών της δύσης

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact