ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο πρώτος δημιουργός βίντεο στο Youtube και η αξία που απέκτησε

Το Youtube έχει γνωρίσει τεράστια άνθιση με το πέρασμα των χρόνων και πλέον έχει εδραιωθεί ως μια από τις κορυφαίες streaming πλατφόρμες.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι όταν η πλατφόρμα πρωτοπαρουσιάστηκε το 2005, το πρώτο βίντεο ήταν απλώς ένας άνδρας στον ζωολογικό κήπο.

«Εντάξει, εδώ είμαστε, μπροστά στους ελέφαντες», ήταν τα πρώτα λόγια που ειπώθηκαν ποτέ στο YouTube στις 23 Απριλίου 2005.

Το βίντεο των 19 δευτερολέπτων με τίτλο «Εγώ στο ζωολογικό κήπο», έχει συγκεντρώσει πάνω από 330 εκατομμύρια προβολές 19 χρόνια αργότερα.

Ωστόσο, το βίντεο δεν δημοσιεύτηκε από έναν τυχαίο επισκέπτη του ζωολογικού κήπου, αλλά ο άνδρας στο βίντεο είναι στην πραγματικότητα ο συνιδρυτής του YouTube Jawed Karim.

Και μέχρι σήμερα, είναι το μοναδικό βίντεο στο κανάλι του.

Τη στιγμή που ανέβασε το βίντεο, ο Karim ήταν μόλις 25 ετών και στεκόταν μπροστά από το έκθεμα ελεφάντων στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο. Ήταν συνιδρυτής του Youtubr μαζί με τον Steve Chen και τον Chad Hurley, αφού γνωρίστηκαν όταν εργάζονταν στην PayPal.

Αρχικά, είχαν σχέδια για έναν ιστότοπο γνωριμιών, αλλά αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα δημιουργίας περιεχομένου.

Μάλλον είναι τυχεροί που το έκαναν, καθώς η πλατφόρμα έχει πλέον πέντε δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα. Για να μην αναφέρουμε ότι ένα χρόνο αφότου ο Karim ανέβασε το βίντεο με τον ζωολογικό κήπο του, το YouTube πωλήθηκε στην Google και ο ίδιος κέρδισε το απίστευτο ποσό των 64 εκατομμυρίων δολαρίων για το μερίδιό του στην εταιρεία.

Τώρα, ο Karim είναι μηχανικός λογισμικού και επιχειρηματίας του διαδικτύου, με επενδύσεις σε εταιρείες όπως η Reddit και η Eventbrite.

Ήταν επίσης ένας από τους πρώτους επενδυτές της Airbnb το 2009 και σήμερα η χρηματιστηριακή του αξία ανέρχεται σε περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια.

Το YouTube έχει αλλάξει δραματικά από τις πρώτες μέρες του, ξεκινώντας από το να βοηθάει απλούς ανθρώπους να μοιράζονται τα βίντεο τους στο διαδίκτυο, σε έναν παγκοσμίως προσβάσιμο κόμβο ποικίλου περιεχομένου.

Από τις εκδηλώσεις που μεταδίδονται σε ζωντανή ροή μέχρι τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, όλα ξεκινούν από εκείνον τον νεαρό άνδρα στον ζωολογικό κήπο, ο οποίος μάλιστα κατάφερε να εκτοξεύσει τις μετοχές του…

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact