Η Εξέλιξη αυτή προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία.
Aσκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα ανακοινώθηκαν από τη Ρωσία, αποτελούν ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Δύση, ανταποκρινόμενη σε προκλητικές δηλώσεις.
Παρόλο που τα τακτικά πυρηνικά όπλα δεν είναι τόσο ισχυρά όσο τα στρατηγικά, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα λόγω των τεράστιων καταστροφών που μπορούν να προκαλέσουν. Η προετοιμασία περιλαμβάνει εκπαίδευση στη χρήση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές και τη μεταφορά τους σε μυστικά σημεία εκτόξευσης.
Άλλωστε, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επικαλεστεί και τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν για πιθανή αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία, καθώς και τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα βρετανικά όπλα για να χτυπά στόχους εντός του ρωσικού εδάφους.
Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους και υπερηχητικά, τους πυραύλους Stinger, και οι στρατιώτες εκπαιδεύονται στο πώς να τοποθετούν στους πυραύλους αυτούς πυρηνικές κεφαλές και πώς να τους μεταφέρουν μυστικά στα σημεία εκτόξευσης.
Military exercises focused on the preparation and use of non-strategic NUCLEAR weapons have begun in Russia, according to the Russian Ministry of Defense.
During the first phase of the nuclear exercises, tasks include receiving munitions for the “Iskander” missile system and… pic.twitter.com/aDXctxNZqD
— Russian Market (@runews) May 21, 2024
Τι προβλέπει το δόγμα της Ρωσίας για τα πυρηνικά
Η Ρωσία εδώ και καιρό τονίζει ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ωθούν τον κόσμο στα πρόθυρα της αντιπαράθεσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας την Ουκρανία με όπλα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στον αγώνα της κατά των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι πυρηνικές δυνάμεις ελέγχουν συστηματικά τα πυρηνικά τους όπλα, αλλά σπάνια συνδέουν δημοσίως τις ασκήσεις αυτές με συγκεκριμένες αντιληπτές απειλές.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για αυξανόμενους πυρηνικούς κινδύνους.
Η προειδοποίηση Πούτιν για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αντιμετωπίσει εκκλήσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας από ορισμένους σκληροπυρηνικούς να αλλάξει το πυρηνικό δόγμα, το οποίο καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικό όπλο.
Πάντως, ο επανεκλεγείς πρόεδρος είχε τονίσε πέρσι ότι δεν βλέπει την ανάγκη να αλλάξει το δόγμα, το οποίο λέει ότι ένα τέτοιο όπλο θα χρησιμοποιηθεί ως απάντηση σε μια επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή σε χρήση συμβατικών όπλων κατά της Ρωσίας «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».
Επίσης, ο Πούτιν είχε προειδοποιήσει τον Μάρτιο τη Δύση ότι μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ -υπό την ηγεσία των ΗΠΑ- θα σήμαινε ότι ο πλανήτης βρισκόταν ένα βήμα πριν από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βεβαίως, διευκρίνισε ότι σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, κατέχοντας περισσότερες από 10.600 από τις 12.100 πυρηνικές κεφαλές του κόσμου. Η Κίνα διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Σημειώνεται τέλος ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέτει τον πόλεμο ως μέρος μιας αιώνιας μάχης με τη Δύση, η οποία -όπως λέει- ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, διευρύνοντας το ΝΑΤΟ και καταπατώντας αυτό που η Μόσχα θεωρεί ως «ιστορική σφαίρα επιρροής» της χώρας.