Πόσο αποτελεσματικά μπορεί λοιπόν να αμυνθεί το Ιράν εάν συμβεί μια επίθεση από το Ισραήλ;
Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να πλήξει με ανάλογο τίμημα το Ιράν ως απάντηση στις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσε η Τεχεράνη το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Απριλίου.
Τις τελευταίες μέρες το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ έχει συνεδριάσει πολλές φορές για να συζητήσει μια πορεία δράσης για να ασκήσει διπλωματική πίεση στο Ιράν μετά τις άνευ προηγουμένου άμεσες επιθέσεις στο Ισραήλ, με τον αρχηγό του ισραηλινού επιτελείου του στρατού Herzi Halevi να λέει ότι μια στρατιωτική απάντηση είναι βέβαιη.
Ο Ιρανός πρόεδρος Raisi απείλησε με «μαζική και σκληρή απάντηση» την Τετάρτη εάν το Ισραήλ αποφασίσει να εξαπολύσει μια άμεση στρατιωτική επίθεση στο ιρανικό έδαφος.
Πόσο αποτελεσματικά μπορεί λοιπόν να αμυνθεί το Ιράν εάν συμβεί μια τέτοια επίθεση;
Τα τοπικά συστήματα άμυνας και τα μαχητικά αεροσκάφη
Για δεκαετίες, το Ιράν επιμένει ολοένα και περισσότερο να βασίζεται στις τοπικές του δυνατότητες όσον αφορά την οικονομία του, αλλά παρόμοιες δυνατότητες παρατηρούνται επίσης στον στρατιωτικό του τομέα.
Μεγάλο μέρος αυτής της στρατηγικής έχει τις ρίζες του στον οκταετή πόλεμο του Ιράν με το γειτονικό Ιράκ, το οποίο εισέβαλε στο Ιράν το 1980 υπό τον πρώην ηγεμόνα Σαντάμ Χουσεΐν.
Η Βαγδάτη υποστηριζόταν στρατιωτικά από πληθώρα ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εμποδιζόμενη από δεκαετίες κυρώσεων και εμπάργκο, η αεροπορική υπεροχή του Ιράν εξακολουθεί να αμφισβητείται σοβαρά, με ορισμένα από τα μαχητικά αεροσκάφη και τον εξοπλισμό του, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-4 και F-5, να χρονολογούνται πριν από την επανάσταση της χώρας του 1979.
Το Ιράν πλέον χρησιμοποιεί κυρίως ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi και MiG που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή.
Η ιρανική αεροπορία κατασκευάζει επίσης δικά της αεροσκάφη, όπως τα Saeqeh και Kowsar που βασίζονται σε αμερικανικά σχέδια, αλλά δεν πιστεύεται ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μερικά από τα κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη όπως τα F-35 που χρησιμοποιεί το Ισραήλ σε μεγάλο βαθμό.
Η παράδοση δύο δωδεκάδων ρωσικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών Su-35, οι διαπραγματεύσεις για τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, θα μπορούσε να αναζωογονήσει σημαντικά την ιρανική αεροπορία, αλλά δεν θα εξαλείψει την ανάγκη για ισχυρές μπαταρίες αεράμυνας.