Την πρόθεσή της να δηλώσει παρούσα στην πρόκληση ασφαλείας που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα στην Ερυθρά Θάλασσα, με στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων απέναντι σε επιθέσεις των ανταρτών Χούτι, εξήγγειλε η Αθήνα με την ανακοίνωση της απόφασης περί συμμετοχής μίας φρεγάτας στην πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian» που αποβλέπει σε ανοικτό Σουέζ.
Η πολιτική απόφαση, σύμφωνα με Τα Νέα, ελήφθη με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με δεδομένο ότι «η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών», ενώ στο ίδιο πλαίσιο βάρυνε και ο ρόλος που θέλει να παίξει η χώρα στην περιοχή, αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις των εξελίξεων, με την εντολή να δίνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με Τα Νέα, η αποστολή χαρακτηρίζεται ως ένα «δύσκολο στοίχημα» με πολλές παραμέτρους, μεταξύ των οποίων και η επιλογή του πλοίου που θα εκτελέσει την αποστολή, δεδομένης της ηλικίας των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.
Το πιθανότερο είναι να σταλεί φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, με επικρατέστερο σενάριο να φέρεται να είναι αυτό της συμμετοχής της φρεγάτας «Ψαρά». Πηγές του ΓΕΕΘΑ και του Πολεμικού Ναυτικού σημείωναν στα Νέα ότι είμαστε σε πρώιμο στάδιο όσον αφορά τις ανακοινώσεις.
Το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για την αποστολή και τα έργα, τα οποία θα ανατεθούν στο πλοίο και θα περιγράφονται στη σχετική διάβαση επιχείρησης.
Με βάση την απειλή, τη δυνατότητά της, τα όπλα της, την περιοχή στην οποία θα κληθεί να επιχειρήσει η φρεγάτα, αλλά και την εκτίμηση της όλης κατάστασης θα ληφθούν οι αποφάσεις τόσο για την επιλογή του πλοίου όσο και για την οργάνωση της αποστολής, με τις συσκέψεις να είναι συνεχείς και τους αρμόδιους να σημειώνουν ότι χρειάζεται προετοιμασία.
Οι τέσσερις ΜΕΚΟ 200ΗΝ που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό έχουν δυνατότητες αντιαεροπορικού πολέμου, αποστολών εναντίον σκαφών επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου, καθώς διαθέτουν πυροβόλου Mk.45, αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM, πυραύλους RGM-84 Harpoon.
Το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα ήταν και στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε ο Νίκος Δένδιας στο Κάιρο την Τρίτη, τόσο με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, όσο και με τον υπουργό Άμυνας, Μοχάμεντ Ζάκι.
Η ελληνική πρόθεση να λάβει μέρος στην επιχείρηση συζητήθηκε επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, με τον Αμερικανό ομόλογό του, πτέραρχο Τσαρλς Μπράουν Τζ.
Ο Νίκος Δένδιας μάλιστα υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία «αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών», και χαρακτήρισε «αυτονόητο» ότι η φρεγάτα που θα σταλεί «διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».