«Έπεσαν να φάνε» τον Κασσελάκη όταν ανέφερε την Πέμπτη Φάλαγγα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Πως προέκυψε η φράση και ποια η σημασία της
Η προπαγάνδα που εκδηλώνεται μέσα στα όρια μιας πολιορκημένης πόλης ή μιας εμπόλεμης χώρας, με σκοπό το συμφέρον του εχθρού, ονομάζεται πέμπτη φάλαγγα.
Εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως, με οτιδήποτε μέσο μπορεί να υπονομεύσει το φρόνημα ή την ικανότητα των αμυνομένων, δηλαδή από δολιοφθορά, χρηματισμό, μέχρι απλή διασπορά ψευδών ειδήσεων, π.χ. ραδιοφωνικές ανακοινώσεις ή έντυπες προτροπές (φέιγ-βολάν). Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά και εμφανίζεται σε περιπτώσεις «συνωμοσίας».
Ο όρος «5η φάλαγγα» τέθηκε σε χρήση για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936-1939) και πλέον χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους.
Οι ιστορικές καταβολές του όρου
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 1936 κατά τον Ισπανικό Εμφύλιο, από τον Εμίλιο Μόλα, στρατηγό των Εθνικιστών του Φράνκο, ο οποίος σε ερώτηση για την τακτική του κατά την πολιορκία της Μαδρίτης, όταν οι τέσσερις φάλαγγες οι οποίες διοικούσε πλησίαζαν προς την πόλη, απάντησε πως μία «Πέμπτη φάλαγγα» από κατοίκους της Μαδρίτης, οπαδούς της πλευράς του, θα υποστήριζε τις κινήσεις του και θα υπονόμευε την ομαλή λειτουργία της πόλης, μέσα από την πόλη!!!
Πιο συγκεκριμένα ο όρος χρησιμοποιήθηκε στον Ισπανικό Εμφύλιο, περιγράφοντας κατά κύριο λόγο ένα σύνολο από 20 περίπου οργανώσεις που δρούσαν εντός της Μαδρίτης την περίοδο της «πολιορκίας» της πόλης, και δευτερευόντως σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Όπως καταλαβαίνεις φίλε αναγνώστη -τρια, εκτός από την εγχώρια (ντόπιας παραγωγής) 5η φάλαγγα έχουμε και ευρωπαϊκής προέλευσης.
Μην Κοιτάς Όπου να ‘ναι, κοίτα δίπλα σου – πίσω σου – εμπρός σου (σε λίγο και από πάνω σου) και θα καταλάβεις!!!!