Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, το λεγόμενο Airbnb, αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία πηγή εσόδων, είτε κύρια είτε συμπληρωματική, για αρκετούς πολίτες στην Ελλάδα.
Η μίσθωση μέσω Airbnb έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη στεγαστική κρίση, ιδιαιτέρως στην Αθήνα, όπου τα ενοίκια είναι… απλησίαστα και οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να τα διαθέτουν μέσω της πλατφόρμας για να έχουν περισσότερα κέρδη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι «είναι μεγάλο πρόβλημα» οι τιμές των ενοικίων, υποσχόμενος εντατικοποίηση των παρεμβάσεων για τη στέγη σε ό,τι αφορά την επιδότηση ενοικίου, αλλά και προγράμματα όπως το «Σπίτι μου», που δίνει τη δυνατότητα χαμηλότοκου δανεισμού για απόκτηση πρώτης κατοικίας, ή τη δυνατότητα ανακαίνισης σπιτιών, ώστε να μπουν στην αγορά κλειστά διαμερίσματα. Ομως αυτό είναι το ένα σκέλος.
Πλέον η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει «φρένο» στο Airbnb στην Ελλάδα με νέο φορολογικό πλαίσιο το οποίο θα εξισώνει τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα στο Airbnb με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
- Τελευταία ευκαιρία για το «άγνωστο» επίδομα των 600 ευρώ
- Ρεύμα: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης – Τι προβλέπεται και ποιους θα αφορούν
- Ποιοι θα λάβουν αυξήσεις: Τι ισχύει για δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους
Το επόμενο που θα «τελειώσει» την ασυδοσία των ιδιοκτητών Airbnb είναι η επιβολή μέγιστου αριθμού ημερών ενοικίασεων.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, εξετάζεται να ισχύει το μάξιμουμ των 90 ημερών για τα μεγάλα αστικά κέντρα και των 60 για νησιά και πόλεις κάτω των 10.000 κατοίκων.
Το τελευταίο εξετάζεται καθώς παρατηρείται το φαινόμενο σε νησιά να παραιτούνται (!) οι αγροτικοί γιατροί, οι δάσκαλοι ή και αστυνομικοί που μετατίθενται εκεί, αφού δεν βρίσκουν κανένα διαθέσιμο σπίτι για ενοικίαση ή, αν βρίσκουν, το μίσθωμα είναι πολύ υψηλότερο από τον μισθό τους.
Πηγή: instanews.gr/