Στο τραπέζι είναι από τις αρχές του 2023 η συζήτηση για την επιβολή μέτρων στο Airbnb, που ενώ έχει φέρει έσοδα στο κράτος έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη διαθεσιμότητα και τις τιμές των ακινήτων για ενοικίαση και πώληση, ιδίως στις αστικές ζώνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση, ωστόσο φαίνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επιβληθούν περιορισμοί στον αριθμό των ακινήτων που μπορεί να εκμισθώνει ένας ιδιοκτήτης, όπως και να τεθεί ανώτατο χρονικό όριο στο οποίο θα μπορεί να αξιοποιεί το ακίνητο στην πλατφόρμα.
Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι
Διαφορετική αντιμετώπιση θα υπάρξει στις εταιρείες ή τους διαχειριστές που εκμισθώνουν πολλά ακίνητα, ενώ αλλαγές θα τεθούν και στη φορολογία.
Ειδικότερα σε ό, τι αφορά τους διαχειριστές ακινήτων και τις μεγάλες εταιρείες, αυτό που εξετάζεται είναι να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα και να λάβουν ειδικό σήμα λειτουργίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβληθεί ΦΠΑ και τέλος διαμονής όπως και στα ξενοδοχεία.
Περιορισμοί ως προς τον αριθμό των κατοικιών που μπορούν να εκμισθώνονται από έναν ΑΦΜ.
Διαμόρφωση χρονικών ορίων ως προς τη μίσθωση των κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση σε συνεργασία με τους δήμους.
Περιορισμοί ως προς τον αριθμό των κατοικιών που μπορούν να εκμισθώνονται από κάθε ΑΦΜ.
Επιβολή ΦΠΑ. Σήμερα οι ιδιοκτήτες που είναι στο Airbnb δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ΦΠΑ. Από το 2025 ωστόσο αυτό θα αλλάξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ΦΠΑ θα υπάρχει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων το ΦΠΑ θα πρακρατείται από την πλατφόρμα και θα αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να μην χρειαστεί οι ιδιοκτήτες να ανοίξουν βιβλία.
Ο νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 είχε ψηφιστεί νόμος που περιλάμβανε μία σειρά «εργαλείων» για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ωστόσο δεν εκδόθηκε ποτέ υπουργική απόφαση προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί.
Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει: Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού µμπορεί, για λόγους που σχετίζονται µε την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια µμίσθωση ως εξής:
α. Να µην επιτρέπεται η βραχυχρόνια µμίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
β. Η µμίσθωση κάθε ακινήτου να µην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.
Υπέρβαση της διάρκειας επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ ανά έτος.