H Ελλάδα βρίσκεται στην κορύφωση του 6ου κύματος της πανδημίας το κορωνοϊού και οι υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον είναι αυτές που κυριαρχούν στη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων του ιού που μολύνονται από την υπερμεταδοτική μετάλλαξη του covid-19.
Οι συγκεκριμένες όμως υποπαραλλαγές είναι και αυτές που δίνουν τις λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με προηγούμενες, παρά τον τεράστιο αριθμό θετικών τεστ που υπάρχουν τις τελευταίες εβδομάδες, με τους θανάτους και τις διασωληνώσεις σε ΜΕΘ να είναι πολύ λιγότερες και η πίεση στο ΕΣΥ να είναι ακόμα ελεγχόμενη.
Μιλώντας στην Καθημερινή η Σοφία Πουρίκη, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος στη ΜΕΘ Covid-19 του νοσοκομείου «Σωτηρία» αναφέρει: «Oι πνευμονίες που σε πολλές περιπτώσεις ήταν σοβαρές, οδηγούσαν σε αναπνευστική ανεπάρκεια και σε χαμηλό κορεσμό οξυγόνου. Αυτό το στοιχείο είναι πλέον περιορισμένο. Η πνευμονία δεν είναι κάτι που βλέπουμε να προκαλούν οι νέες εκδοχές της Όμικρον».
H έμπειρη πνευμονολόγος μάλιστα προσθέτει «Ένα ακόμα στοιχείο που δεν βλέπαμε στα προηγούμενα κύματα είναι ο υψηλός πυρετός – που φτάνει τους 39 βαθμούς, ακόμα και τους 40. Ο πυρετός με διακυμάνσεις μπορεί να “επιμείνει” έως και για τρεις ημέρες. Οι αρθραλγίες και οι μυαλγίες επίσης μοιάζουν να είναι πιο έντονες, σύμφωνα με τους ασθενείς, και το ίδιο συμβαίνει και με το σύμπτωμα της κόπωσης και της εξάντλησης. Υπάρχει κόσμος που μας λέει ότι τις πρώτες μέρες νιώθει πως δεν μπορεί καν να περπατήσει».
Ερωτηθείσα τι μπορεί να κάνει ο κόσμος για να προστατευτεί και να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα των δυο υποπαραλλαγών, η πνευμονολόγος αναφέρει ότι υπάρχουν τέσσερις βασικοί τρόποι, τα αντιπυρετικά, τα αναλγητικά, η άφθονη ενυδάτωση και η πολλή ξεκούραση