Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αλλά και σε άλλα ανοιχτά μέτωπα της Μεσογείου ήταν και αυτό το καλοκαίρι η στρατηγική που επέλεξε η Άγκυρα και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσει τους εξωτερικούς «εχθρούς» την ώρα που εντός του κράτους του τα προβλήματα της ακρίβειας και της διαρκούς υποτίμησης της λίρας συνεχίζονται.
Δεν είναι λίγοι αυτοί, άλλωστε, που ισχυρίζονται πως ό,τι κάνει ο Ερντογάν, φτάνοντας μέχρι και τα όρια του θερμού επεισοδίου, είναι στο πλαίσιο του να μην αφήσει να διαφανούν τα τεράστια ζητήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του, κάτι που φυσικά έχει αντίκτυπο και στον λαό του.
Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 25% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το 2022, μια πτώση που ακολούθησε βαθιά υποτίμηση τους δύο τελευταίους μήνες του περασμένου έτους. Παράλληλα τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων επικαλείται ο οίκος Moody’s Investors Service για τη νέα υποβάθμιση της Τουρκίας από Β2 σε Β3.
Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε ύφεση, η ακρίβεια και οι αυξήσεις σε όλα τα αγαθά είναι ανεξέλεγκτες με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το 78% των ψηφοφόρων του ΑΚp θεωρεί πως η οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Την ίδια ώρα όμως ο Ερντογάν απολαμβάνει της μεγαλύτερης δημοφιλίας ανάμεσα στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.