Ανησυχία εκφράζουν όλο και περισσότεροι ιολόγοι παγκοσμίως σχετικά με την επικινδυνότητα μιας ακόμη ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης της παραλλαγής Ομικρον του κορωνοϊού, η οποία κερδίζει ταχύτατα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη.
Η παραλλαγή BA.2.75, γνωστή ως Κένταυρος, ανιχνεύτηκε αρχικά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου. Έκτοτε τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά πολύ, και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή BA.5, η οποία γρήγορα μετατρέπεται στην επικρατούσα παραλλαγή σε πολλές χώρες, εξοβελίζοντας την BA.2 και αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα.
Τι συμβαίνει με τη νέα μετάλλαξη;
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης δηλώνει στο cnn.gr: «συνήθως οι μεταλλάξεις που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές, δεν συνδυάζονται με πολλούς θανάτους. Φυσικά είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τη νόσηση και κατά πόσο επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα. Ωστόσο, η εμπειρία που έχουμε είναι ότι οι μεταδοτικές ασθένειες εξαπλώνονται σχετικά γρήγορα παντού και η μία λοίμωξη αντικαθιστά την άλλη».
«Το καλό νέο είναι ότι αυτές οι μεταλλάξεις δεν κάνουν πνευμονίες που σημαίνει ότι δεν προκαλούν βαριά νόσο. Άρα, οι άνθρωποι δεν έρχονται στο νοσοκομείο, δεν νοσηλεύονται, δεν διασωληνώνονται και το κυριότερο, δεν πεθαίνουν», εξήγησε ο ίδιος.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
- «Το φωνάζουμε τόσο καιρό»: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση σε περίπτωση που Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα
- Power Pass: Αναρτήθηκαν τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι -Πώς θα δείτε τι επιστροφή θα πάρετε
- Η ημερομηνία που επιστρέφουν τα μέτρα μετά την έκρηξη κρουσμάτων της Όμικρον 4-5
- NYT: «Τον χειμώνα ευρωπαϊκές οικογένειες θα ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ και θα επιλέξουν ανάμεσα στη θέρμανση και το φαγητό»
- «Δύο μήνες… ζωή στην Ευρώπη»: Σοκαριστικές οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για το τι θα συμβεί στον μέσο καταναλωτή
- Έρχεται! Ξυπνήστε…
Σχετικά με την υπάρχουσα παραλλαγή της Όμικρον που βρίσκεται σε έξαρση και στη χώρα μας, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής «δεν επηρεάζονται οι πνεύμονες σε νεαρές ηλικίες. Έχουμε να δούμε νέους στα νοσοκομεία από το χειμώνα που επικρατούσε ακόμα η μετάλλαξη Δέλτα.
Γι΄αυτό τον λόγο να μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο, τουλάχιστον τις νεαρές ηλικίες. Ούτε είμαι της άποψης ότι οι νέοι θα πρέπει να διασκεδάζουν φορώντας μάσκες. Βέβαια, εάν επισκεφθούν τους παππούδες τους, ας φορέσουν για να μην τους κολλήσουν σε περίπτωση που νοσούν. Ωστόσο, βλέπουμε σήμερα ότι οι νέοι νοσούν με ήπια συμπτώματα, οι περισσότεροι ούτε καν με πυρετό».