Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά πάνω από 40% από τον περασμένο Ιούνιο όταν διαμορφωνόταν στα 115 δολάρια το βαρέλι. Πλέον είναι κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.
Μετά από πέντε χρόνια σταθερότητας στις τιμές, η διολίσθηση αυτή προκαλεί αίσθηση.
Σε συνάντησή τους στη Βιέννη στις 27 Νοεμβρίου, οι χώρες του ΟΠΕΚ που ελέγχουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν να μειώσουν την παραγωγή ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές και η πτώση του πετρελαίου συνεχίζεται.
Ουσιαστικά, τέσσερις είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου.
Η χαμηλή ζήτηση εξ αιτίας της αδυναμίας της παγκόσμιας οικονομίας. Η αναταραχή στο Ιράκ και τη Λιβύη – που παράγουν 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα – δεν έχει καταφέρει να διαταράξει την παραγωγή του μαύρου χρυσού. Η αγορά είναι πλέον πιο θωρακισμένη στις γεωπολιτικές αναταραχές. Η Αμερική είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον πλανήτη. Και παρότι δεν εξάγει πετρέλαιο, πλέον εισάγει πολύ λιγότερο σε σχέση με παλαιότερα δημιουργώντας κενό στην παγκόσμια ζήτηση. Τέλος, η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες του Κόλπου αποφάσισαν να μη θυσιάσουν το μερίδιο αγοράς τους για να αυξήσουν τις τιμές. Καθώς θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή και να δώσουν ώθηση στην τιμή, αλλά αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το μερίδιο αγοράς τους. Ειδικά η Σαουδική Αραβία μπορεί να ανεχτεί πτώση των τιμών, καθώς τα αποθεματικά της αγγίζουν τα 900 δισ. δολάρια, ενώ κάθε βαρέλι της στοιχίζει 5 με 6 δολάρια…
Πηγή