«Η επιστροφή της ιδέας του Grexit, ως φόβητρου ή ως πραγματικής απειλής, έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και περιπλέκει επικίνδυνα τη φορτισμένη αναμονή έναρξης της πλήρους ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Ο συντάκτης του, Τζέιμς Σαφτ, εστιάζει στη θέση τού ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ζητήσει τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους και συμπεραίνει ότι αυτή θα περιπλέξει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Η ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πιθανό να οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, σημειώνει το δημοσίευμα, τις οποίες μπορεί να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Πέραν από τις μεγάλες δυσκολίες που έχει η ίδια η Ελλάδα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές – που το πιο πιθανό είναι να γίνουν, αν χρειαστεί, τον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου-, θα ξεκινήσει γρήγορα διαπραγματεύσεις, εάν όχι σύγκρουση, με την τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τους όρους τους προγράμματος διάσωσης», αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας: «Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απορρίψει την έξοδο από το ευρώ ως θέση του, ζήτησε τον Μάιο τη διαγραφή τού ενός τρίτου σχεδόν του ελληνικού χρέους και τον Σεπτέμβριο ζήτησε την ελάφρυνση του χρέους από την Ευρωζώνη, ίσως με την αντικατάστασή του με νέα ομόλογα με ρήτρα αύξησης του ΑΕΠ».
Στο σημείο αυτό, σημειώνει το δημοσίευμα, τα πράγματα θα γίνουν περίπλοκα για την ΕΚΤ. «Για να αποσπάσει η Ελλάδα μία καλύτερη συμφωνία από την τρόικα, η ΕΚΤ θα πρέπει να συμφωνήσει σε κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, είτε στην επιμήκυνσή του είτε σε χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ζημιά. Επίσης, θα εκτεθεί σε μία ακόμη κατηγορία άμεσης χρηματοδότησης, αν και πάλι, δεν είναι καθόλου σαφές ποια θα ήταν μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, στην οποία θα συμμετείχε η ΕΚΤ», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει ότι ένα επιχείρημα που έχει εκφράσει η Γερμανία κατά της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, που προωθεί ο πρόεδρος τη ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, είναι ότι με αυτή θα παραβιαστεί η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης των χωρών της Ευρωζώνης. «Με άλλα λόγια», προσθέτει, «αν η τρόικα κάνει κάτι για την Ελλάδα, όσοι είναι αντίθετοι στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που προωθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, θα έχουν πρόσθετα όπλα στη φαρέτρα τους». Και καταλήγει, σημειώνοντας ότι «αν η ΕΚΤ πράγματι θέλει να προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση, θα έχει πιθανόν λόγο να κινηθεί γρήγορα».
Πηγή