Για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά και το πώς συνδέεται με το lockdown μίλησε στον ΣΚΑΪ η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε, ο ΕΟΔΥ είναι σε διαρκή συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους θεσμικούς οργανισμούς, ενώ και οι παιδίατροι έχουν ενημερωθεί τόσο από τον Οργανισμό όσο και από ξένους συναδέλφους τους.
«Φαίνεται ότι τα κρούσματα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο, υπήρξε μια μεγάλη έξαρση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, κι έχουν ξεπεράσει τα 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουμε και την πιο μεγάλη καταγραφή. Είναι παιδιά κυρίως κάτω των 5 ετών, τα οποία εμφανίζουν την εικόνα γαστρεντερίτιδας και γρήγορα αναπτύσσουν τυπική εικόνα ηπατίτιδας, με τον ίκτερο, τους εμέτους, τις διάρροιες, τον πόνο στην κοιλιά», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.
Πού μπορεί να οφείλονται τα κρούσματα ηπατίτιδας
Μάλιστα, ανέφερε ότι μάλλον «έχουμε και τη λύση του γρίφου» και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για έναν αδενοϊό. «Οι γιατροί περιμέναμε ότι θα δούμε πράγματα τις επόμενες εβδομάδες όταν ξεκίνησε η χαλάρωση των μέτρων και αυτό γιατί τα παιδιά 2-3 χρονών μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο κι έχει δημιουργηθεί ένα ανοσολογικό κενό. Τώρα, οικολογικά έρχονται με την άρση των μέτρων οι ιώσεις να συμπληρώσουν αυτό το κενό. Εκεί που ένα παιδάκι θα έκανε δύο διάρροιες, τώρα εμφανίζει ηπατίτιδα», εξήγησε. Υπογράμμισε δε ότι δε θα την εξέπληττε αν είχαμε τέτοια κρούσματα και στην Ελλάδα, ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστική.
Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά στην πανδημία, η καθηγήτρια επισήμανε ότι τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα, καθώς οι καθημερινές εισαγωγές έχουν υποδιπλασιαστεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ μεγάλη μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των κρουσμάτων. «Η πανδημία αποκλιμακώνεται. Για πρώτη φορά ο μέσος κυλιόμενος όρος έπεσε κάτω από τις 10.000, νούμερο που είχαμε να το δούμε από το 2021», κατέληξε.