Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα αναγκαστούν να βάλουν φέτος οι καταναλωτές, προκειμένου την Καθαρά Δευτέρα να απολαύσουν στο σαρακοστιανό τους τραπέζι την παραδοσιακή λαγάνα.
Οι αρτοποιοί δηλώνουν πως «πέρυσι η τιμή της λαγάνας κυμαινόταν μεταξύ 2,80-3 ευρώ. Φέτος λόγω των ανατιμήσεων που έχουν προηγηθεί στις πρώτες ύλες, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει μια αύξηση στην τιμή της γύρω στο 10% και θα πωλείται την Καθαρά Δευτέρα μεταξύ 3 και 3,3 ευρώ, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 3,50 ευρώ, ανάλογα με το κόστος που έχει ένα αρτοποιείο».
Επομένως σε μια χρονιά που είχαμε αύξηση στο ψωμί μετά από δέκα και πλέον χρόνια, από την ίδια εξέλιξη δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε η λαγάνα.
Την ίδια στιγμή οι αρτοποιοί παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στην Ουκρανία γνωρίζοντας πως δύο βασικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, όπως το μαλακό σιτάρι και το ηλιέλαιο, προέρχονται από εκείνες τις περιοχές.
«Εδώ και τρεις εβδομάδες δεν φεύγουν από την Ουκρανία εμπορικά πλοία με σιτάρι και ηλιέλαιο. Από την Ουκρανία διατίθεται το 80% του ηλιέλαιου, οπότε αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον πόλεμο, θα έχουμε πρόβλημα» αναφέρουν και προσθέτουν πως «πρόβλημα θα υπάρξει και με το μαλακό σιτάρι που επίσης προμηθευόμαστε από την Ουκρανία.